Следвайте ни

Стартира изграждането на дублиращите кладенци в Брестовица

viber icon

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно - битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се намират в помпената станция край с. Кадиево.

 Средствата за изграждането им са в размер на близо 120  хиляди лева и са  осигурени от ВиК.  Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

„ Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Това е първата стъпка към осигуряване на чиста питейна вода за населението в изпълнение на поетия ангажимент от държавните институции  за решаване на проблема  с наличието на манган. За мен най-важното беше не просто да се реши проблемът, а да се реши  по най-бързия начин и дългосрочно, заяви областният управител.

От своя страна Спартак Николов допълни, че веднага  след излизането на експертния доклад и  предписаните от специалистите в него мерки, работата от страна на ВиК е започнала.

 

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод, допълни Каназирева.

По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има нови технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.

Според главен експерт в Областна администрация инж. Митко Стойчев, новият водопровод може да се положи на мястото на стария без да се налагат изкопни работи.

 

Едната технология е така наречената „бърстинг” технология, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като може да се постави и тръба с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. То може да бъде използвано по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или да се вкара свита полиетиленова тръба, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на съществуващия водопровод.

„Отново апелирам Община Родопи да обединим усилията си за решаване на проблема на хората“, заключи Каназирева

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пусти избори

Пусти избори

26.02.2021 | 19:00

Обещали са да стигнат до топла вода!

Отговори
1 0
Наблюдател

Наблюдател

26.02.2021 | 18:26

Добре е,че апелирате за общи действия с община Родопи , но там управлява кмет комунист с много претенции и без никакво покритие!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?