Следвайте ни

След публикация на "Марица": Задължават РЗИ да публикува данните за мангана в Брестовица

viber icon

Областният управител Ангел Стоев ще задължи РЗИ- Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица. Това стана ясно днес след срещата на губернатора на Пловдив с представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“.

Както "Марица" първа писа здравната инспекция спря да публикува данни за съдържанието на манган във водата на Брестовица и се наложи жителите на селото да ги изискат с писмо по Закона за достъп до обществена информация. От РЗИ-Пловдив им отговориха, че това може да стане, след като бъде поискано разрешението на третата страна, в случая ВиК-Пловдив, тъй като протоколите били собственост на водното дружество. Това разгневи жителите на Брестовица, които вече повече от година се борят с институциите от чешмите им да потече чиста вода.  До момента са направени три нови сондажа, но подмяната на старата водопроводната мрежа, по която има отлагания от манган, все още се бави. 

Днес те отново поставиха пред областния управител проблема с водата в Брестовица.

Любомир Томов, Емануела Караманова и кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов запознаха ръководството на Областната управа с бедственото положение, в което се намират 5 200 души. „Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многобройните обещания, нямаме решение на проблема. От чешмите ни продължава да тече замърсена с манган вода, хиляди пъти над нормата“, коментираха от Сдружението. Те показаха и потресаващ снимков материал, на който се вижда мръсната вода и следите от манган, останали по марля, поставена под течащата вода от чешмата. „От РЗИ ни отказват информация за реалните стойности на манган във водата, понеже засягала трета страна“ – допълниха те.

Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години и към момента се е задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят от „Живот за Брестовица“. По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Въпреки уверенията, до момента средства от ВиК холдинга не са осигурени.

„Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като областен управител, в рамките на моя мандат, ще направя всичко възможно казусът да започне да се решава. Гледаме в една посока“ – увери Ангел Стоев.

„Вече сме изпратили писмо до ВиК Холдинга. Очакваме техния отговор, за който ще ви информираме своевременно. Ще работим за засилване на темпото за стартиране на подмяната на водопроводната мрежа на ниво министерства. Ще задължа РЗИ Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица“ – категоричен бе областният управител.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Баджо

Баджо

10.06.2021 | 17:16

Докато не бутнете ВЕЦ-а на Кадиево, който е причинител на замърсяването с манган и не се сменят трасетата на водопреносната мрежа с нова ще има мнаган и то много наднормен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?