Следвайте ни

Ситово посреща днес с обичая "Еньова буля"

viber icon

Възстановка на обичая "Еньова буля" ще могат да видят гости и жители на село Ситово днес. Народно Читалище „Родопски напредък-2019г.“  открива третото издание на фестивала "Пътят на билките" и стартира третият пореден сезон на летните занимания с деца и възрастни в рамките на партньорството с майстори на народни художествени занаяти от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, инициатива „Зелената класна стая“, и обявената читалищна програма.

В програмата за откриването са включени възтановка на обичая "Еньова буля", а от 11 часа започва първата от поредица публични лекциии „Слънце и слънчева система“ с лектор „слънчевият“ астроном доц. д-р Никола Петров, директор на НАО „Рожен“. 

"Радваме се, че интересът към беседите, творческите занимания и работилниците става все по-голям и включва все повече гости от други градове, освен близкия Пловдив", споделят организаторите.

Дейностите са насочени изцяло в преоткриване на село Ситово като исторически център на образованието в миналото. Създаденото там килийно, а в последствие и светско училище от поп Никола Белчов, племенник и ученик на Найден Геров, е дало много учители и е люлка на просветата преди Освобождението.

"Обучение чрез преживяване“ е в основата на „Зелената класна стая“, която се провежда за първи път в извънучилищна среда.

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?