Следвайте ни

Шествие от вярващи ще пренесе Чудотворната икона на Богородица до Клувията

viber icon

Шествие с Чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир до Клувията утре ще има. Това казаха от обителта. От манастира предупредиха, че времената са такива, че може да се реши в последния момент светинята да бъде превозена с джип - така както стана миналата година. 

Вече над три века шествието се провежда на втория ден след Великден. Чудотворната икона е била скрита в местността Клувията в трудните години на турското господство. Намерена е в началото на 17 век. 

Донесена е в манастира, но за почуда на монасите тя изчезнала и пак била намерена пак на също място. Това се повторило още два пъти. Така вярващите започнали да правят това шествие.

Говори се, че иконата е копие на тази на Света Богородица, която е била нарисувана лично от евангелист Лука. Според преданието е долетяла сама от Грузия до манастира. 

За шествието в Бачковската обител идват хиляди вярващи от цялата страна. Много от тях се надяват на чудодейно изцеление. Много немощни се надяват на милостинята на миряните. 

Заради корона кризата миналата година Чудотворната икона бе превозена до Клувията с високопроходим джип. Така се избягна масовото струпване на хора, което се получава по време на шествието. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?