Следвайте ни

Съветници в паника, чудят се да отидат ли на сесия

viber icon

Лека паника обхвана някои от съветниците  и кметове на села в Община Родопи, след като стана ясно, че в петък сесията не отпада, а ще се проведе, въпреки въведените извънредни мерки срещу разпространението на корона вирус в страната. Някои от тях разказаха пред "Марица", че се чудят дали да отидат, тъй като залата в общината е прекалено малка и не виждат как би се изпълнило дори изискването за разполагането им през 2 метра. 

"Наистина залата е малка. За да осигурим безопасност за присъстващите, наемаме голяма зала в хотел в Марково", обясни председателят на ОбС в "Родопи" Георги Цанков. И допълни, че ще бъдат осигурени маски, ръкавици и дезинфектанти за всеки дошъл. Съветниците ще бъдат разположени през 3 метра. Няма да се допускат гости на сесията, очаква се тя да бъде по-кратка и да протече за не повече от 45 минути. Цанков призова колегите си да се явят, но уточни, че все пак това остава техен личен избор и няма да има санкции за неявилите се. 

Провеждането на сесията се налага заради важни точки в дневния ред. Част от тях касаят инвеститори и техни инвестиционни намерения с течащи срокове. Както и важна точка, свързана с бюджета на общината.

"Ще проведем тази сесия , водени от желанието да не спъваме работата на общината и инвеститорите. Според мен работата на общината не би трябвало да спира дори в този момент, защото тя подава и осигурява връзката с всеки един жител на общината", коментира Цанков. И напомни, че всеки един съветник при кандидатирането си е взел лично решение и е обещал на жителите да работи в тяхна полза. 

На въпрос на медията дали сесията не може да се проведе онлайн, шефът на местния парламент обясни че местният парламент има онлайн платформа, но според законови разпоредби неприсъственото заседание е незаконосъобразно. 

В местния парламент на Община Родопи има 29 съветника, за провеждането на заседанието е необходимо да присъстват поне 15.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?