Следвайте ни

Само в "Марица": Главният инженер на ВиК-Пловдив обясни за забавянето над Белащица

viber icon

Лошите метеорологични условия и занемарения терен са забавили ВиК -Пловдив в обявяването на обществената поръчка за обособяването на санитарно-охранителна зона в района на двете кариери над Белащица - на "Холсим кариерни материали " АД и "Европейски пътища" АД. Това коментира пред "Марица" главният инженер на водното дружество Антон Гълъбов.  

Поради наличие на карстови извори в района и съществуваща опасност те да бъдат компромитирани при евентуални взривни работи от кариерите областният управител Дани Каназирева разпореди на ВиК да проучи и обособи санитарно-охранителна зона, тъй като до момента такава не съществуваше в района. Според Каназирева и протестиращите от Белащица и близките села това е една от причините дейността на кариерите да бъде спряна трайно, тъй като няма нищо по-важно от осигуряването на чиста питейна вода за жителите на близките села, които непрекъснато се разрастват. 

Ето какво каза инж. Гълъбов пред "Марица" : 

- Инж. Гълъбов, защо се бави възлагането на обществената поръчка за обособяването на санитарно -охранителна зона в района на кариерите над Белащица заради наличието на ккарстови извори? Все още няма обявена такава в Агенцията по обществените поръчки.

- Ще Ви обясня. В момента се прави геодезическото заснемане на зоната около трите сондажа в района на кариерите. Костваше ни много време, тъй като метеорологичните условия - снега, не ни позволяваха, достъп до терена. Този терен повече от 30 г. е занемарен. И беше тотално непроходим, трябваше да го почистим.

В момента тече геодезическото заснемане и чак след това ще може да се възлага. Ние сме направили първата стъпка пред Басейнова дирекция, имат вече писмо, че ще има такова възлагане от наша страна, но на практика не е стартирала още процедурата. Така че тепърва ще стартира там процедура за санитарно-охранителната зона за каптажи. 

-Кога най-рано възлагането и обособяването на зоната може да се случи?

- Трудно ми е да преценя срокове, но по мое лично мнение предполагам, че до май месец трябва да започне процедурата. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?