Следвайте ни

Само обещания срещу мангана в чешмите на Брестовица

Документ от надзора на водния холдинг разкрива: Няма пари за нов водопровод

viber icon

Проблемът със замърсената вода мъчи жителите на Брестовица от години.  От началото на 2020 г. обаче ситуацията стана бедствена. По старите тръби е натрупан манган и след пускане в действие на трите нови кладенеца водата продължава да тече мътна и не може да се пие, жалват се местните. 

Единственото спасение е цялостна подмяна на водопроводната мрежа, твърдят  експертите. По предварителни разчети за замяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а нужният срок за това е 36 месеца.

След серия протести, срещи и обещания на институции от ВиК-Пловдив обявиха, че проектът  за цялостна реконструкция и подмяна на съществуващата водопроводна мрежа и изграждане на нова водоснабдителна система на Брестовица вече е задвижен.

Ентусиазмът сред жителите на селото обаче продължи твърде кратко. Причината е новината, че  водното дружество в Пловдив е сключило договор с фирми за подмяната на водопровода и за надзора без предварително одобрение от Управителния съвет и Надзорния съвет на Български ВиК холдинг. От ръководството на държавната компания удрят спирачка на проекта, защото не го считат за толкова спешен, а и имат притеснения за  законосъобразността на избрания ред на възлагане на обществената поръчка. Така ситуацията стигна до добре познатия лозунг "Пари няма, действайте!", негодуват хората в Брестовица. "Марица" потърси гледните точки на всички страни, които имат отношение към водната драма, определяна от местните направо като геноцид.

Най-вероятно няма да има пари за нов водопровод в Брестовица от националния Български ВиК холдинг. Това става ясно от протокол от заседание на Надзорния съвет на холдинга. Документът бе публикуван от председателя на гражданско сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов в социалната мрежа.

Той обаче отказа подробности относно това как и откъде се е снабдил с него. Проверка на "Марица"  не откри протокола на сайта на институцията. От огласения документ става ясно, че ВиК-Пловдив едва ли ще получи поискания заем от холдинга от 26 080 000 лв.  за подмяна на водопроводната мрежа в Брестовица. 

"Този протокол спука големия балон. Става ясно, че твърденията на г-жа Каназирева и управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов, че са подсигурили всичко, са откровени лъжи. Водени са предварителни разговори с холдинга, но осигурени средства не е имало", категоричен бе пред "Марица" Любомир Томов.

От документите става ясно, че

ВиК-Пловдив кани три фирми за участие в процедура за договаряне без предварителна покана

-  за проектиране, строителство и авторски надзор на обект "Цялостна реконструкция и подмяна на съществуващата водопроводна мрежа, и изграждане на нова водоснабдителна система на Брестовица" с индикативна стойност 25 100 000 лв. С обява са поканени три други фирми за упражняване на строителен надзор и инвеститорски контрол. За изпълнител на подмяната на водопроводната мрежа е избрана фирма "Герт Груп" ЕООД с един подизпълнител - проектант. А за надзора и инвеститорския контрол - "Микс Инженер Супервижън" ООД, с предложена цена 968 050 лв.

В протокола обаче се казва, че ВиК-Пловдив е сключила договор с двете фирми за подмяната на водопровода и за надзора без предварително одобрение от Управителния съвет и Надзорния съвет на Български ВиК холдинг.

На 17 март т.г. УС е разгледал предложението на ВиК за финансиране на проектите предвид ситуацията на "частично бедствено положение" и предлага на Надзорния съвет да одобри предоставяне на инвестиционен заем. Надзорниците обаче се запознават със становище на АОП и от него става ясно, че процедурата не може да се тълкува като спешна. Така Надзорният съвет на холдинга счита, че законосъобразността на избрания ред на възлагане на обществената поръчка не е гарантирана и е поставена под съмнение, с което се рискува предоставянето на финансиране по договори, сключени въз основа на потенциално неправилно проведени обществени поръчки. Липсва информация за начина на предварителен подбор на  участниците и мотиви за избора на точно тези три фирми. 

За "Герт Груп" ставало ясно, че фирмата има основно опит в сградно строителство, а предмет на поръчката е изграждането на ВиК инфраструктура. Друг риск криел обстоятелството, че

договорите за обществена поръчка не са обезпечени с гаранция за добро изпълнение.

Надзорният съвет счита, че в противоречие с принципите на финансовата дисциплина е сключването на договори за обществена поръчка с толкова голяма стойност без гаранция за изпълнение, става ясно от документите.

Напомня се, че след констатациите, касаещи избора и реда на възлагане, ВиК-Пловдив следва да преосмисли дали не е необходимо провеждането на нови обществени поръчки при спазването на действащото законодателство и гарантиране интересите на възложителя. Аргумент в тази посока се сочи, че в настоящата поръчка за строителство се предвижда половината от стойността на поръчката да е за асфалтови настилки, а ВиК-Пловдив е с предмет на дейност единствено и само в областта на ВиК инфраструктурата, поради което е необоснован разходът за асфалт и пътно строителство.  В поръчката е предвидено ново строителство на уличната мрежа в Брестовица, която е на стойност 12,3 млн. лв., което означава, че половината от стойността на целия проект е предназначена за пътно строителство. 

Препоръчва се на ВиК-Пловдив още да се намери причината за замърсяването на водата, за да бъде неутрализиран източникът. В противен случай съществува риск от извършването на голяма инвестиция, която да не доведе до решаване на проблема със замърсяването на водата. 

Също така се казва, че търсенето на финансиране от Български ВиК холдинг трябва да е последният възможен вариант за ВиК оператора. Не е ясно дали водното дружество в Пловдив е търсило финансиране от други източници, пише още в документа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И. ПЕТРОВ

И. ПЕТРОВ

14.06.2021 | 10:42

КАНАЗИРЕВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗПОЛЗВА ДОВЕРЧИВОТО НАСЕЛЕНИЕ, ЗА ДА СИ НАПРАВИ ПИАР, А РЕАЛНО НЕ Е СВЪРШИЛА НИКАКВА ПОЛЕЗНА РАБОТА. СЕГА Е БРЕСТОВИЦА, СКОРО ЩЕ ПРОПИЩЯТ И ОСТАНАЛИТЕ "ДОВОЛНИ" ГРАЖДАНИ ОТ РАЗЛИЧНИ СЕЛА, НА КОИТО БЯХА ПОДВЕДЕНИ С ОБЕЩАНИЯ, ПИАР АКЦИИ, МЕДИЕН ШУМ, НАПЪЛНО НЕСЪОБРАЗЕНИ СЪС ЗАКОНА И С РЕАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ.

Отговори
7 1
Наглите управленци

Наглите управленци

14.06.2021 | 09:57

Община Родопи да си направи водопровода! Тръгнаха да си правят сесиите в пет звездния хотел на Слънчев бряг за три дни на гърба на данъкоплатците!

Отговори
8 1
водопроводчик

водопроводчик

14.06.2021 | 08:09

Вярвайте на Здравка Клинчева и джуджето Спартак Николов и...............ще дойде време да пиете вода от канала - тя е по-чиста от тази на ВиК.Същите тези двама симпатяги плюс още няколко бивши народни представители се обявиха против проект, който след реализацията му, би докарал чиста вода от планината. Иначе са много сладкодумни, особено преди избори.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?