Следвайте ни

РЗИ отказва да публикува информация за водата в Брестовица

viber icon

Абсурдът е, че протоколите от анализите са собственост на ВиК и данните не могат да бъдат оповестявани без съгласието на водния оператор

 

РЗИ спря да публикува данни за съдържанието на манган във водата на Брестовица, което възмути местните хора и накара Гражданско сдружение "Живот за Брестовица" да поиска данни със заявление за достъп до обществена информация. В края на май обаче от РЗИ отговарят писмено, че исканите документи съдържат информация, която се отнася до трети лица, и е необходимо тяхното съгласие за предоставянето й. От писмото става ясно още, че е изпратено запитване до третите лица за предоставяне на писмено съгласие за достъп до информацията, отнасяща се до тях.

Пред "Марица" от РЗИ обясниха, че въпросното трето лице е ВиК - Пловдив и без тяхно съгласие данни от протоколите не могат да се оповестяват. Това разгневи жителите на Брестовица и те определиха като абсурд институция като РЗИ, която трябва да се грижи за здравето на хората и да ги информира навреме, да не може да даде информация по един от най-наболелите проблеми в района -

продължава ли водата на Брестовица да е с наднормено съдържание на манган.  

Когато има закон, няма абсурд, коментира д-р Цвета Иванова от Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ - Пловдив. Най-вероятно юристите на РЗИ са отговорили на запитването. Те се занимават със Закона за достъп до информация, те така са преценили. Протоколите от водата са собственост на ВиК оператора и затова се иска неговото разрешение за обявяване на данните, обясни д-р Иванова. Предполагам, че юристите сега ще поискат разрешение от ВиК и в случай че получим такова, ще изпратим данните на хората. От РЗИ обясниха още, че данните са публикувани на сайта на инспекцията и не разбират защо жителите на Брестовица са поискали това със заявление за достъп до обществена информация.

Проверка на "Марица" обаче установи, че данни какво е съдържанието на манган във водата на Брестовица няма в сайта. В "Мониторинг на водите" има публикувана информация за взети проби, но не става ясно от кое населено място, нито какво е открито в тях.

Това потвърдиха и от Брестовица. От там обясняват, че от институциите получавали само устни обяснения да не се притесняват, че пробите са добри. Но тогава

защо водоноските стоят още в Брестовица,

попитаха хората от сдружението и обясниха, че качеството на водата им в чешмите с нищо не се е променило. 

Опитът на кметицата на Кадиево Лиляна Петрова да се добере до данни за водата в селото й също удари на камък, въпреки че платила 16 лв., за да получи  писмено резултатите, научи "Марица". От лабораторията на РЗИ отказали да й ги предоставят, след като взели проби от чешмяна вода от няколко къщи в селото по настояване на местните. Малко след като внесла парите, от РЗИ дори повикали кметицата на Кадиево да й ги върнат с обяснението, че не могат да <210>  предоставят исканата информация писмено.

"Получих само устно уверение от служителка на РЗИ, че водата е чиста", спомня си кметицата на Кадиево. Жителите на селото също са притеснени какво пият, тъй като техните кладенци се намират само на 50-100 метра от тези на Брестовица.

 

ВиК: Нямаме притеснения за качеството на водата

"ВиК - Пловдив е предоставило по Закона за достъп до обществена информация всякаква информация към всички институции и лица, но не мога да коментирам правомощията на регионалните здравни инспекции. И към момента нямаме притеснения за качеството на питейната вода от самите кладенци", коментира пред "Марица" управителят на ВиК  - Пловдив Спартак Николов. Той обясни, че до този момент, след въвеждане в експлоатация на трите дублиращи кладенци и тампониране на старите, няма проби, които да будят каквито и да е притеснения. С ясното уточнение обаче, че при аварии в резултат на оманганяването, то е оставило трайни отлагания във водопреносната мрежа и при аварии това оманганяване променя цвета на водата. Затова и ВиК - Пловдив е провела процедура, има избран изпълнител и инвеститорски контрол за цялостна подмяна на водопроводната система на Брестовица. От водното дружество са кандидатствали с този проект пред Български ВиК холдинг и е одобрен от управителния съвет, като се очаква решение от надзорния съвет.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?