Следвайте ни

Разнобой във властта за водата в Брестовица! Каназирева изненадана от обявеното бедствено положение

viber icon

Драмата с водата в Брестовица разкри тежък разнобой във властта. Докато областният управител Дани Каназирева и шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов обясняваха на специален брифинг какви мерки предвиждат, кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов  обяви бедствено положение в селото заради драстично завишените стойности на манган в питейната вода в селото. Те са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Каназирева обаче призна, че е изненадана от решението на кмета, защото в Областната управа не е пристигнало уведомление за въвеждането на бедствено положение.. В същото време никой не разбра защо кметът Павел Михайлов не е поканен на срещата по повод критичната ситуация с водата в Брестовица. 

По думите на Каназирева след като се получи документа и се съгласува, тя ще поиска в извънреден порядък  да бъде възложено по съкратена процедура проектирането и изграждането. Тя апелира към община „Родопи“ за съдействие и своевременно одобрение на проекта и издаването на строително разрешително.

„Вече е осигурено финансиране от страна на  ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водния оператор в Пловдив “, заяви още  Каназирева.

Тя обясни за пореден път, че средствата не могат  да бъдат отпуснати на община Родопи по линия на бедствия и аварии.

„За мен беше важно не просто да се реши проблемът, а да се реши по възможно най-бързия начин и в дългосрочен план. Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Назначих междуведомствена комисия и проведох множество срещи с институциите, които имат отношение към казуса. През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево. След констатираните множество нарушения в големината на водното съоръжението, предизвикало заблатяване и гнилостни процеси, което е  и в непосредствена близост до сондажните кладенци, назначих експертиза, която да даде отговор на най-важния въпрос - причината за замърсяването, припомни Каназирева.

Тя съобщи, че според доклада неминуемо източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и е вече е изграден дублиращ.

Иначе областният управител и ВиК шефът обявиха, че започва изграждането на дублиращи кладенци в селото. Така трябва да се сложи край на проблема със замърсената вода.

Изграждането на дублиращите кладенци ще започне през март и ще отнеме между 40 и 60 дни, обясни Спартак Николов, шеф на ВиК - Пловдив.  Той подчерта още, че към момента е спрян най-замърсеният кладенец. Гаранцията на кладенците ще е 3 години, затова областният управител е настоял да бъде изграден и  нов водовземен участък. 

Парите са осигурени от ВиК холдинга, но все още не е ясна точната сума. 

Възложеният на експерти доклад пък е показал, че  голямото водно огледало е причината за мангана във водата. 

Междувременно жителите на Брестовица искат по-ниски цени на водата и компенсации на хората в селото, чиито домакински уреди и ВиК инсталации са съсипани от мангановата вода. 

Цената, която плащат за кубик, е 1,50 лв. Поне за момента обаче понижаване на водата не се предвижда. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Ха ха

Ха ха

23.02.2021 | 12:50

Брестовица ако чака на тая проста пут*к@ да й оправи водата, ще има да си чака. Кака сега депутатка ще става, не я интересуват разни води на разни села.

Отговори
23 3
що така ?

що така ?

23.02.2021 | 12:46

Те не искат понижаване, искат правилно ВиК да спре да я продава като питейна, когато е негодна и цената да е като на поливна вода. Поливната е поне 10-11 пъти по-ниска за кубик

Отговори
5 0
Да живеят схемите

Да живеят схемите

23.02.2021 | 12:44

Ама лелката спря проекта Въча и сега ще се скрие в парламента.Производителите на мине р.ална вода са доволни.Лелята също.Скоро ще я видите с ново Ауди ,че старото поостаря.А народа пак ще духа супата.ГЛАСУВАЙТЕ за нея мазохисти

Отговори
7 0
Има  човек

Има човек

23.02.2021 | 12:31

Има проблем.Щом се правят форуми значи има проблеми. Нооо няма кой да ги решава тези проблеми. Колко години се говори за проекта "Въча"? Голям човек голям проблем голям проект .Ама!

Отговори
4 2
Обещано!

Обещано!

23.02.2021 | 12:30

Брестовица СПА центъра на община Родопи.

Отговори
5 0
Боже, защо ни наказваш с такива недор азумения

Боже, защо ни наказваш с такива недор азумения

23.02.2021 | 12:29

Перхидр олената па тка защо не е поканила кмета.Пука и на шун дата.Нали Баце ще я прави депутат,заради тази ваги на

Отговори
8 1
спец

спец

23.02.2021 | 12:23

Предизборно обещания.Тези кладенците няма да станат още. Поне 10 години.Стига сте лъгали хората

Отговори
6 1
Баджо

Баджо

23.02.2021 | 12:18

Ами след като причинител на замърсяването с манган е голямото водно огледало на ВЕЦ-а на Кадиево, що не се предприемат мерки да му се намали водното огледало и проблема да се реши, без да се харчат милиони от бюджета за нови кладенци и прочие, които също може да са замърсени? Пак ли герберска схема има с ВЕЦ-а? Законен ли е тоя ВЕЦ изобщо?

Отговори
14 0
Кадиено

Кадиено

23.02.2021 | 17:00

Не е

Отговори
1 0
Баджо

Баджо

23.02.2021 | 22:14

Ха, ами като е незаконен полицията и прокуратурата да разследват, щото тва си е жив тероризъм срещу народа!!

Отговори
1 0
КОЙ

КОЙ

25.02.2021 | 07:42

https://bnr.bg/plovdiv/post/101227668/zapochna-stroejat-na-nov-zavod-krai-selo-kadievo

Отговори
0 0
КОЙ

КОЙ

25.02.2021 | 07:42

https://bnr.bg/plovdiv/post/101227668/zapochna-stroejat-na-nov-zavod-krai-selo-kadievo

Отговори
0 0
КОЙ

КОЙ

25.02.2021 | 07:43

https://bnr.bg/plovdiv/post/101227668/zapochna-stroejat-na-nov-zavod-krai-selo-kadievo

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай