Следвайте ни

Първи фестивал „Чинарова гора“ стягат в Белащица

viber icon

Николай Чапански

Кметството и читалището в село Белащица ще организират първия фолклорен фестивал „Чинарова гора“ след седмица, на 26 юни, по случай 10 години от обявяването на парк „Чинари“ за защитена местност. В празника ще се включат над 200 самодейци от читалищни състави в Пловдивско, както и местните таланти от читалище „Просвета 1929“. 

За целта ще бъде изградена специална сцена в чинаровата гора, а на нея първи ще се представят танцовият клуб „Калина“,  група „Белащенски напеви“ и юношески танцов състав „Белащенче“ с ръководители Пламен Добрев и Ивайло Маджаров. В надпяването и надиграването ще се включат групи от селата Крумово, Цалапица, Труд и танцови формации от Пловдив. Фестивалът ще започне в 16,30 ч., а народното веселие ще продължи  след 19 ч. с програма на формация „Наздравица“ и оркестър „Феникс“ на Христо Коритаров.

Според кмета на Белащица Костадин Николов, парк „Чинарите“ е защитена местност от 2011 г.  и е една от най-старите гори в Европа, естествено находище на източен чинар. Природната и екологична зона на Белащица се облагородява с всяка изминала година, като са изградени пейки, маси и беседки за посетители. В района има два параклиса и е в близост с манастира „Свети Георги“, който миналата година отпразнува 1000 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?