Следвайте ни

Преди 100 години Дедево основава кооперацията си

viber icon

Днес се навършват 100 години от учредяването на потребителската кооперация в село Дедево.

На 24 април през 1921 година в родопското село е създадена първата в Южна България горска трудово-производителна кооперация „Защита”. Идеята е на Димитър Даскалов, учител и борец за социално равенство. Целта на сдружението е да обедини трудещите се хора от село Дедево, които се намирали в незавидно икономическо положение. Селото е балканско и основният поминък в онова време бил експлоатация на горите. 

Идеята на Димитър Даскалов намира много съмишленици. В кооперацията се включва и вдовицата Петра Филипова Аврамова, която сама с пет невръстни деца стопанисва успешно ниви, ливади и гори. За онези времена подобна женска дейност е била равносилна на подвиг. 

Кооперацията се е ръководила от Управителен съвет, а контролните функции изпълнявал контролен съвет. Решенията за всички сделки и плащания,които трябвало да се извършат чрез сдружението  се одобрявали на общо събрание, което е изключителна проява на демократично управление.

Кооперацията била член на Съюза на горските кооперации и Електрическа централа „Въча”.

Следват месеци на активни практически действия и създаване на организация за добив на желаната продукция. Приема се Устав, а членовете, според материалното си положение, закупуват дялове. До 1935 година в нея членуват 45 кооператори, само жители на село Дедово. 

Кооперацията извършва дейност само на територията на селото, а ентусиазмът е голям. Членовете вземат решение да изтеглят заем от 300 хиляди лева за закупуване на техника. С доброволен труд на кооператорите е построен 4 км коларски път до местността „ Пепелаш”, където е закупена и монтирана  дъскорезница.Съоръжението започва да работи с вода от реката, но по-късно е доставена парна машина. Машината заработва на пълни обороти, а от врялата вода изработват търсеният на пазара парен бук.

Трудът на хората е облекчен, освен това те получават и известни приходи. Построени са кооперативна фурна, касапница и е открит потребителски магазин. 

В процеса на работа възниква необходимостта от организация за обща продажба на произведения дървен строителен материал. На 29 май 1924 година в Пловдив се учредява Районен кооперативн съюз, в който Димитър Даскалов е избран за член на Управителния съюз.

Година след като е учредена кооперацията, се създава първата в родопския край селска комуна.Дедевската комуна вувежда данъчно облагане според имотното състояние и създава известен фонд за подпомагане на бедни селяни. Хората усещат, че има начин немотията им да бъде победена. 

Селската комуна не просъществува дълго време. След деветоюнския преврат през 1923година тя е разтурена, а върху нейните членове са налагaни значителни репресии.

Голямата конкуренция между търговците на дървен материал от града затруднява рааботата на кооперацията. Миграционният процес води до рязък спад в броя на хората, които остават да живеят в Дедево. Логично е и членовете на кооперацията да намалеят. Заради малкия брой членове и невъзстановени заеми към земеделската банка през 1946 година тя прекратява дейността си.

Дедевската кооперация просъществува цели 25 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?