Следвайте ни

Обрат, "Европейски пътища" АД спечелиха делото за кариерата в Белащица

viber icon

"Европейски пътища" АД спечелиха делото срещу Министерство на енергетиката за затварянето на кариерата в Белащица. Магистратите от Административен съд -Пловдив отмениха  акта на министъра на енергетиката за спиране действието на договор от 04.09.2008г. за предоставяне на концесия за добив на мрамор. Министерството на Теменужка Петкова е осъдено да заплати 500 лева на фирмата разноски по делото. 

Решението може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок. 

Казусът стигна до съда, след като с писмо на министъра на енергетиката от 27 февруари м.г "Европейски пътища" са били уведомени, че  в министерството са постъпили данни за издадени две наказателни постановления от РИОСВ-Пловдив за нарушаване на екологичното законодателство.

На базата на това е разпоредено спиране договора на "Европейски пътища" АД от 04.09.2008г. за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства-строителни материали-мрамори от находище „Белащица.

Адвокатите на компанията обаче са обжалвали акта за спиране на договора, като изтъкват, че той е незаконосъобразен, постановен при неизяснена фактическа обстановка и в нарушение на процесуалните правила. Обясняват, че преди прекратяването на договора административният орган е следвало да извърши проверка, дали наказателните постановления, дали основание за спиране на концесията, са в сила.

Кариерата на "Европейски пътища" АД над Белащица бе затворена заедно с тази на "Холсим кариерни материали " на 27 февруари м.г. Това стана след протести на жителите на околните села. Те се оплакаха от прах, шум и чудовищен трафик на камиони. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Диоген

Диоген

06.04.2021 | 17:54

Къде си,Здравей???

Отговори
1 0
Кфф

Кфф

06.04.2021 | 17:27

Гергов е Герп, изключен от БСП. Съдът също май е Герп. Нахалници

Отговори
1 1
намръщенЪ

намръщенЪ

06.04.2021 | 09:56

Нека маргиналите от уличните протести през 2020 година видят КОЯ ВЛАСТ Е СКАПАНА, РАЗЛОЖЕНА, БЕСЕПАРО-ДЕПЕСАРСКА

Отговори
2 1
БКПту

БКПту

06.04.2021 | 08:29

Нали знаете че фирмата е на долната комунистическа свиня Гергов

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?