Следвайте ни

Обявиха бедствено положение заради водата в Брестовица

viber icon

Бедствено положение е обявено заради водата в Брестовица.

Количеството на манган в питейната вода многократно превишава допустимите норми

Със своя заповед кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  обяви бедствено положение заради наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Завишените стойности на химичния елемент във водата са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по  бедствия и аварии към Министерски съвет.

„Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с  близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият  за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът Павел Михайлов.  

Община „Родопи” все още очаква становището на специалистите. Кметът Павел Михайлов припомни, че въз основа на  доклада  ще бъде възложена, в спешен порядък,  обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за  подмяна на мрежата се очакват  от държавата.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стефан

Стефан

23.02.2021 | 10:26

Чак пък бедствено положение....като няма вода, ще пият вино !!!

Отговори
6 2
1000 мг.  са  равни  на  1 грам.

1000 мг. са равни на 1 грам.

23.02.2021 | 10:25

Че тази вода си е чисто златна мина. Да започнат да добиват манган който е толкова ценен в техниката.

Отговори
3 1
Кънчо

Кънчо

23.02.2021 | 11:54

Аз предпочитам от чешмата ми да тече чиста вода, а на теб като си толкова предприемчив ти пожелавам двойно и тройно по-големи количества манган във водата, та да добиваш манган, да добиваш манган, та чак да се чудиш къде да си го ... складираш.

Отговори
3 2
Мерси

Мерси

23.02.2021 | 12:13

Майтап бе Уйли.

Отговори
3 0
Ти  Кънчо

Ти Кънчо

23.02.2021 | 12:22

Много на дълбоко го вземаш. Аз 25 години пия вода от машинка с 19 литрова бутилка която е с гарантирани качества.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай