Следвайте ни

Обжалват отмяната на акта за спиране на кариерата в Белащица

viber icon

Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд –Пловдив, с което бе  отменен акта за спиране на дейността на кариерата на „Европейски пътища“ АД над Белащица. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведен разговор с ресорния министър Теменужка Петкова.

Тя припомни, че по искане на Областна управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица. Налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската  яка и част от град Пловдив.

„Това са изключително важни причини да не се допусне възобновяване работата на кариерите, както и удължаване на концесионните договори. Договорът на другия концесионер -„Холсим“ изтече, там също продължават съдебни процедури, допълни Каназирева.

По думите й концесионния договор на „Европейски пътища“ изтича февруари 2022 година. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

Тя отново подчерта, че е получила уверението на енергийния министър, че общественият интерес ще бъде защитен и този път, както и че  са предприети всички правни действия за това.

Както "Марица" първа писа, магистратите от Административен съд-Пловдив отмениха вчера акта на министъра на енергетиката, с който се спира действието на договор от 04.09.2008г.  на "Европейски пътища" АД за концесията за добив на мрамор край Белащица. Това стана с писмо от 27 февруари м.г след постъпили сигнали в министерството за наложени две наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство.Междувременно в продължение на година жителите на пет села, сред които Белащица, Марково, Браниполе и др. протестираха срещу праха и трафика на камиони от двете кариери и поискаха затварянето им. 

Решението на магистратите от Апелативен съд може да се обжалва от Министерство на енергетиката в 14-дневен срок пред ВАС.

Министерството на Теменужка Петкова е осъдено да заплати 500 лева на "Европейски пътища" АД за разноски по делото. 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?