Следвайте ни

Манастирът в Белащица пред рухване

viber icon

 

Северното крило е в критично състояние и всеки момент може да се срути, повличайки след себе си жилищния етаж, обитаван от монахините в светата обител. 

За опасността алармира още през януари кметът на Белащица Костадин Николов. В писмо до директора на Държавен фонд „Земеделие” той моли за съдействие.

Преди време за манастира има одобрен проект с осигурено финансиране от ДФЗ. За изпълнител на ремонта е избрана фирма „ЕИС-Строителна компания” ЕООД. Майсторите обаче все още ги няма, а проблемът със северното крило се задълбочава.

Проверка на „Марица” на място установи, че част от зида се е свлякъл и се е отворила дупка в стената на манастира. Запознати разказаха, че

от фирмата-изпълнител са били на обекта едва 2-3 пъти миналата година.

Премахнати са прозорци, както и част от мазилката в някои от жилищните помещения в крилото. Стигнало се до там, че да бъдат поставени найлони на някои от прозорците, за да се спре студът през зимата.   

В селото всеки ден се питат кога фирмата ще се върне, тъй като всяко забавяне крие риск стената на манастира да рухне.

Манастирът „Св. Георги Победоносец” в Белащица е паметник на културата.

Намира на 12 км от Пловдив. Изграден е през 1020 година, а  на 6 май тази година отбеляза 1000 години. Той е един от най-старите манастири в с труд и средства жители на селото разкрасиха двора и боядисаха отвън църквата на манастира.

Свличащата се стена на светата обител обаче продължава да притеснява местните. Това накара някои от хората в селото да коментират, че манастир, издържал 1000 г. на превратностите на времето, може да бъде загубен днес заради бавещия се ремонт. Всички се чудят как стената на северното крило удържа на силното земетресение в началото на май.  

По информация на „Марица” средствата за ремонта са малко над 600 хил. лева, те са осигурени по проект. Защо обаче ремонтът се бави, провери репортерът ни.

Потърсени за коментар от фирмата бяха лаконични, че нямат повече договорни условия. 

„Попитайте митрополията”,

бе единственият коментар от „ЕИС-Строителна компания”. Оттам отказаха повече подробности. На въпроси на редакцията до фонд „Земеделие” кога ще продължи ремонтът, какви суми и за каква свършена работа са изплатени, от Фонд „Земеделие” отговориха следното: „Манастир "Свети Георги" в пловдивското село Белащица има сключен договор за финансово подпомагане с ДФ „Земеделие“ от 05.06.2018 г. По проекта няма подадени заявки за плащане и съответно няма изплатени средства от страна на ДФ "Земеделие".

След подаден сигнал към ДФ „Земеделие” от кмета на с. Белащица за наличие на нередности по изпълнение на проект за ремонт на манастир "Свети Георги", изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” е разпоредил проверка на проекта от страна на дирекции „Противодействие на измамите“ и „Технически инспекторат“.

Във връзка с постъпилия сигнал

от ДФ "Земеделие" са извършили проверка

на място, на която е установено, че актуваните в приемо-предавателен протокол от 21.05.2019 г. строителни дейности не са извършени и изпълнението на проекта не е стартирало. Резултатите от извършените проверки пораждат съмнение за извършено деяние, което би могло да се квалифицира като престъпление по НК. Въз основа на резултатите от проверките е изготвен сигнал до Върховна касационна прокуратура с цел продължаване на проверката с процесуални средства. Ще бъдат предприети действия по прекратяване на договора от 05.06.2018 г.", се казва в отговор на Фонд „Земеделие” до редакцията на „Марица”.

Представител на пловдивската митрополия не бе открита за коментар по случая. Редакцията е готова да публикува позицията им, ако бъде предоставена такава.

Община „Родопи” ще ремонтира пътя до светата обител

От община „Родопи” коментираха, че като община са започнали цялостен ремонт на пътя и завършването на паркинга пред манастира.

Владимир Маринов

„Не мога да коментирам отношенията между метрополията и фонд „Земеделие”. С негово високопреосвещенство митрополит Николай коментирахме желанието ни манастирът да се превърне в културно е религиозно средище в нашата община. Оказва се, че за много хора той все още е непознат. Негово високопреосвещенство ни разбра и съм убеден, че ще направи всичко възможно да запази манастира в добро състояние", коментира зам.-кметът на община "Родопи" Владимир Маринов, запитан дали на срещата при митрополит Николай преди дни е коментиран въпросът с ремонта на северното крило.

Маринов коментира, че няма как юридически общината да поеме ремонта на стената на манастира, тъй като манастирът е на Българска православна църква.

Фирмата изпълнител заличена от регистрите в края на 2019-а

Строителната фирмата "ЕИС-Строителна компания" е заличена от регистрите в края на миналата година и престава да съществува като юридически субект, показа проверка на "Марица". Няма яснота дали компанията е прекратила дейността си, или тя е поета от друго дружество на същия собственик. Не се посочва и кой ще продължи да изпълнява ангажиментите й по сключени вече договори. 

Око "ЕИС-Строителна компания" се шуми отдавна. Дружеството печели на конвейер обществени поръчки още от 2009 година. В портфолиото на компанията присъстват общо 31 спечелени проекта на обща стойност малко над 40 милиона лева. Компанията стартира като съдружие между Евгени Руменов Огнянов, който е и управител на фирмата и "БМФ Порт Бургас", собственост на братя Домусчиеви.

В медийното пространство "ЕИС-Строителна компания" попада през 2014 година, когато дружеството печели обществена поръчка, възложена от община Разград за изграждането на нова трибуна на градския стадион. На практика строителната компания тогава изпълни целия проект в пълната му стойност от 20 милиона лева. 4 мил. лева от средствата бяха по публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите" и от бюджета на общината в Разград, а останалата част от сумата дойде от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев.

"ЕИС-Строителна компания" е печелила поръчки и на "Софийска вода“, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", както и на редица малки общини. В Пловдив и региона фирмата е спечелила изпълнението на проекта на община Брацигово за реконструкция и доизграждане на спортен комплекс Брацигово и мултифункционално игрище на територията на града за близо 5 милиона лева.

Дружеството става еднолична собственост на Евгени Огнянов още през 2016 година, когато той купува дяловете на „БМФ Порт Бургас", а впоследствие препродава на брат си Веселин.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АЯТОЛЛАХЪТ "мутро'полит'ик" със злия поглед - зает!

25.05.2020 | 18:12

Браво, Гергана, много СЪЩЕСТВЕНА публицистика! Зает с нотариални магьосничества е полвдивският МУТРО'ПОЛИТ'ик = аятоллахът със злия поглед, с ролекс, лимузини и бияТЕЛИ. Намислил е на върха на Джамбаз Тепе навръх скалата над приказната камбанарийка на Сета Петка Стара да конкурира Альоша по почина "върху всяко Тепе - ИДЕОЛОГИЯ" като гради свой си катедрален храм. Не че е верующ (дали и в какво вярва само той си знае, но очевидно показва, че НЯМА СЪВЕСТ, =САН КИРИКО= което ще му бъде проблем на ВИДОВДЕН), не че е християнин или суни или шия или будист; той се е просто бизнесменИН, търгаш, от ония, дето Христос с бича ги разгонваше от Храма . . . Та и по-лошо ша става, с таквизи "пастири". От фанатични "религиозници" цял свят е пропищял вече = ЛЪЖАТ, КРАДАТ, УБИВАТ

Отговори
3 0

Четящ

24.05.2020 | 21:05

Проверявайте текстовете за правопинсни грешки преди да ги публикувате?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?