Следвайте ни

Брестовица трепери за манган и в новите сондажи

Специалисти: Няма основания за тревога

viber icon

Невъзможно е водата от новите кладенци на Брестовица да се окаже отново замърсена с манган, нито пък има нужда тя да бъде пречиствана. Това стана ясно на междуведомствена среща в община "Родопи" вчера, на която присъстваха кметът Павел Михайлов, колегата му от Брестовица Любен Радев, управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов и експерти. Те се позоваха на доклада на светила в хидрогеологията със сериозен професионален и научен опит, дали препоръки за разрешаване на водната криза в селото. 

Според специалистите временното решение е изграждането на три сондажни кладенеца, дублиращи съществуващите. Те ще осигурят чиста вода за Брестовица за срок от 3 до 5 г. През това време от ВиК ще търсят вариант за обособяването на нова санитарно-охранителна зона с нови водоизточници нагоре по течението на р. Въча. Новите сондажи ще бъдат по-дълбоки, което гарантира, че водата в тях ще е чиста. Дублиращите в момента сондажи са с дълбочина 25 метра, тъй като по-надолу е скала и не е възможно да се слезе.  

Опасенията, че новите кладенци, които в момента се правят като временно решение, също може да се окажат с манган, бяха изказани на срещата от представителите на граждански сдружения в селото.  

"Всичко, което е предложено в доклада от експертите, се изпълнява", коментира пред "Марица" кметът на Брестовица Любен Радев. Той обясни, че до края на март ще бъдат готови препоръчаните дублиращи сондажи. Първият вече е готов, за втория се чака доставянето на помпата, а третият ще бъде готов до края на месеца. Успоредно с изграждането на трите кладенеца върви инженерингът за вътрешната водопроводна мрежа. ВиК възлага на фирмите да представят 2 варианта - с безизкопна технология, и втори - изграждането на ново трасе, което да минава през общински пътища. В селото водопроводната мрежа ще бъде изцяло подновена. Тя ще мине успоредно на съществуващата.  

След това ВиК ще ремонтира основно улиците, през които ще мине водопроводът. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?