Следвайте ни

Снимаме се с щъркели на фестивала в Белозем

viber icon

За петнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г." с. Белозем, Община Раковски, кметство село Белозем, ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Официалното откриване е на 15 май от 10 ч. в парка на Белия щъркел в селото. 

Тази година фокусът на фестивала е презентацията „Туристически маршрути за белия щъркел в Белозем”.

По време на празника всеки ще има възможност да чуе изпълненията на много участници, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел. Също така да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и биоградинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището. Гостите ще могат да се повозят на екологични превозни средства, както и да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство", да се потопят и в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки".


Ще бъдат наградени участниците в Международния конкурс за детска рисунка „Животът на един щъркел“, организиран от ОУ „Гео Милев", общ. Рковски, Католическа църква „Свети Франциск от Асизи" , кметство Белозем, в партньорството с Федерация СНЦ „Зелени Балкани".


Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „EuroNatur" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Село Белозем е известно и с това, че върху покрива на местното училище гнездят близо 22 двойки щъркели. В малкото населено място дори има паметник на белия щъркел. 

Заявки за участие се приемат до 05 май 2021 година на адрес: с. Белозем 4130, ул. "Родопи" 40, община Раковски, област Пловдив НЧ "Просвета 1909 г." - email: [email protected]; тел. 0898/771097; Фейсбук станица "Просвета Белозем".


Фестивалът се организира от Народно читалище "Просвета 1909 г.", Община Раковски, Кметство на с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани" и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем. Под патронажа на Министерство на околната среда и водите.


При усложнение на епидемиологичната обстановка фестивалът няма да се проведе!

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?