Следвайте ни

Румен Станев, посочен от папата, стана най-младият католически епископ

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ, Радио Пловдив

От тази есен отец Румен Станев е провъзгласен за епископ на Софийско-Пловдивската епархия, но церемонията по неговото ръкополагане все още не се е състояла. Във връзка с утежнената епидемиологична обстановка и все по-голямото разпространение на Ковид-19, Софийско-Пловдивската епархия и Междуритуалната Епископска Конференция на Католическата църква в България, със съгласието на Апостолическата Нунциатура отмениха церемонията по Епископското ръкоположение – която беше планирана за 22 ноември. Все още Монсиньор Румен Станев си обслужва църквата в квартал Секирово на град Раковски на която се извършва ремонт. В началото на септември монс. Румен Станев бе номиниран от Папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

За момента, имайки предвид обстоятелствата, не е възможно да се ангажираме с конкретна дата за провеждане на церемонията по Епископското ръкоположение, се казва в съобщението от пресслужбата на Католическата църква в България. Новата дата ще бъде своевременно оповестена, заедно с подробности по провеждането на церемонията.

Църквата „Свети Архангел Михаил“ в кв. Секирово, където служи и днес

Епископ Румен Станев е роден на 19 август 1973 г. в село Житница, общ. Калояново, където завършва основното си образование. След това учи за готвач в техникума за обществено хранене в Пловдив и в началото на 90-те години отбива редовната си военна служба. През 1994 г. е изпратен в Рим, където се отдава на църквата и завършва богословие във висшата семинария, а след това и бакалавърска степен в Папския Урбански университет. Завръща се в България след 1999 г. и е ръкоположен за свещеник в пловдивската църква „Свети Лудвиг“.

Назначен е за помощник-свещеник на отец Петър Изамски в енорийската църква „Пресвето сърце Исусово“ в кв. Генерал Николаево, а през 2005 г. служи в църквата „Свети Архангел Михаил“ в кв. Секирово. По време на своето 15 годишно служение в енорията, той ремонтира основно храма, а през 2018 г. с дарения и доброволен труд на вярващите изгражда параклис „Свети Йосиф“ в началото на гробищния парк.От началото на ноември е избран за президент на благотворителната федирация „Каритас България“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?