Следвайте ни

Представиха „Белоземски хроники“ в парка на Белия щъркел

viber icon

Николай Чапански

В Деня на народните будители  читалище „Просвета“ в село Белозем отбеляза 111 г. от своето създаване. Тогава беше представена и току-що излязлата от печат книга „Белоземски хроники“ с автори Матей Марков и Евдокия Пенкова. Културното събитие се състоя на открито в парка на Белия щъркел с благослов от свещениците от двете църкви в селото - католическата „Свети Лудвиг“ и православната „Свети Георги“.

94-годишният краевед Матей Марков е дългогодишен текстилен техник в пловдивския  комбинат „Марица“, но всички в Белозем знаят, че неговата слабост са книгите. Той е сред най-редовните читатели на библиотеката към читалището, събира исторически данни, факти и сведения от 1972  г. Събраното от него е редактирано, подредено и допълнено от племенницата му, историчката Евдокия Пенкова. А художественото оформление на книгата е дело на Николай Гавазов.

Кметът на Белозем Виолета Петрова благодари на авторите и на Община Раковски, в лицето на кмета Павел Гуджеров, с чиято финансова подкрепа се издава „Белоземски хроники“. Таланти от местната гайдарска школа на Атанас Младенов поздравиха жителите и гостите със свои изпълнения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?