Следвайте ни

Отрязаха парите за прасетата на десетки стопани от Раковски

Общо 2155 души от Пловдивско компенсират заради африканската чума по свинете

viber icon

Десетки стопани от община Раковски, които доброволно са заклали животните си заради африканската чума по свинете, няма да получат обезщетения по 300 лв. За това се оплакаха в редакцията потърпевши. Средствата за подпомагане за предприетите мерки за почистване и дезинфекция на дворовете се изплащаха вчера в читалището на града. 

Оказало се, че има два списъка с различни имена. Някои от хората фигурирали само в първия, а във втория, по който се изплащали парите, липсвали и им било отказано плащане. 

Вина за това има комисията, която съставяше списъците. След като заколихме животните по време на огледа, ни записаха само имената и ЕГН-тата. После разбрахме, че допълнително вписвали кой с какви препарати е пръскал, но тази информация не бе оповестена сред хората. Така заради пропуск на комисията сме изпуснали срока, ядосва се Кирилка Божилова.

Зам.-кметът на Раковски Божидар Стрехин, който е участвал в епизоотичната комисия, обясни, че е в отпуск и не знае за проблема. Каза, че окончателният списък за над 400 стопани от община Раковски, които имали право на обезщетения, бил заверен по утвърдения ред.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив - д-р Камен Янков, коментира, че списъците за община Раковски не били два, а осем, за всички населени места в общината. Ние не изготвяме списъци, това бе ангажимент на местната управа. Срокът за това бе удължен до 4 септември, а днес включително получих писма по пощата за 60 стопани от Стамболийски и естествено, че няма как да се впишат, каза д-р Янков. Той уточни, че общият брой на стопаните в Пловдивска област, за които са заявени суми за плащане по 300 лв., са 2155. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?