Следвайте ни

Лекар, кмет и кавалджия стават посмъртно почетни граждани на Раковски

Откриват барелеф на Г.С. Раковски на площада в едноименния град

viber icon

Автор Николай Чапански

Днес, на рождената дата на Георги Стойков  Раковски, жителите на град Раковски ще се поклонят пред делото и паметта му с откриването на барелеф на площада. Събитието ще е от 17 часа, пред сградата на общинската администрация, където е монтиран барелефът по повод 200 г. от рождението на видния революционер и възрожденец. Изработката е дело на скулптора Димитър Бонев.

По време на откриването ще се състои и церемония по обявяването на новите почетни граждани на община Раковски. Посмъртно със званието ще бъдат отличени трима изявени местни граждани.

Сред тях е името на доктор Йосиф Изамски, който пръв се включва в битката с Ковид-19 в местната болница и губи живота си от коронавирус на 25 ноември миналата година. Д-р Изамски дълги години е завеждащ вътрешното отделение в Многопрофилната болница с над 40 години стаж в нея.

Вторият, предложен за отличието, е бившият кмет Франц Коков, който преобразява града и общината с новооткритата Индустриална зона край Стряма на площ от 815 дка общинска земя.  Коков поставя началото на Международния кукерски фестивал „Кукове“ и футболния турнир за деца „Обединени от футбола“. Кмет на общината е три мандата и умира след боледуване през 2008 г. Днес една от улиците в родното му село Белозем носи неговото име.

Третият почетен гражданин на Раковски е известния кавалджия Никола Ганчев – роден в село Шишманци преди 101 г., един от първите инструменталисти в националния ансамбъл „Филип Кутев“.

Почетният знак на града ще бъде връчен на техни родственици, които са поканени на церемонията, а веднага след това ще се състои и тържествена сесия на общинския съвет, научихме от председателя Рангел Матански.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?