Следвайте ни

Кръстиха улица в Белозем на цигуларя Иван Михов

viber icon

Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

В навечерието на рождения ден на прочутия тракийски цигулар Иван Михов пред дома му се събраха негови колеги и почитатели от  село Белозем и съседното Чалъкови. Благодарение на Пеню Генчев прозвуча запис на академик Петко Радев, в който той сподели впечатления за музиката на Иван Михов.

Прозвуча също автентичен запис на маестро Иван Михов с неговото изпълнение на авторската му песен за "Бай Марко Мустаклията". После същата песен изпя мъжка певческа група, която носи неговото име. Женската певческа група "Сребра"-Белозем с ръководител Ирена Неделчева също изпълни няколко песни.

Колеги музиканти на Иван Михов - Русен Калев, цигулар, Марин Маринов, акордеонист и певец, разказаха спомени за своя колега и приятел. На тържеството присъстваха и Марко Марков-Мустаклията, негов пръв почитател и приятел, както и галериста Ганю Ганев. Тържеството се превърна в топло събитие, в което се смесиха спомените за един голям музикант с впечатленията за един добър човек. Или както каза бай Марко - те при Иван Михов тези работи бяха за него едно и също. Добротата е в музиката му. Така бяха отбелязани 85 години от рождението на признатия цигулар и талант, прославил Белозем и оставил ярка среда с творчеството си.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?