Следвайте ни

Жестокост! Стрелят по щъркели в Белозем

viber icon

Неизвестни стрелят с въздушна пушка по щъркели в Белозем. "В последните седмици на територията на селото ни се наблюдава смущаваща тенденция. Вече трети щъркел доказано е умъртвен по жесток начин - отстреляни са с пушки", алармираха възмутени жители на селото в социалната мрежа. Те призоваха притежателите на оръжия на територията на населеното място да се замислят и да престанат с порочната практика.

"Още по-смущаващото е, че третият щъркел е намерен в двора на училището. Явно, че контролът в селото ни е позапуснат, но съвестта на хората трябва да бъде катализатор за действията и бездействията им. Щъркелът освен предвестник на пролетта, освен много полезно животно, е знак, облик и реклама на нашето село. Той е радост за децата и голяма част от цикъла на майката природа", написаха жители на селото. Те настояват чрез  видеонаблюдението в селото извършителите да бъдат открити, санкционирани и порицани.

През 2005 г. Белозем бе обявено за европейско село на щъркелите.  Това стана заради хармоничното съжителство между хората и птиците. Всяка година германската природозащитна организация "Евронатур" определя по едно такова село в Европа с цел опазване на белия щъркел и стимулиране на екотурзма.

От години училището в Белозем се е превърнало в природна  забележителност с 22 щъркелови гнезда на покрива, където птиците продължават да гнездят.

Кметицата на селото Виолета Петрова не бе открита за коментар. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

отврат

отврат

23.04.2021 | 15:32

талибанска работа .затова над селото тегне проклятие и 50% развиват рак.

Отговори
3 0
Dinko

Dinko

23.04.2021 | 12:43

Mestnite da go namerqt I da se razpravqt s nego. Kak shte trepe shtarkeli? 100% e ili Djeri ili pomak.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?