Следвайте ни

Ибряма: Страх ме е да свиря в Първомай

Публиката очаква да види младия Ибрям, а не седнал на стол на сцената

viber icon

Първомай за пореден път доказа, че е столицата на тракийската народна музика и песен. В продължение на три дни хиляди почитатели на народните оркестри се наслаждаваха на музиката, сътворена от тях. 13 състава от Пловдивско, Старозагорско, Котел и Елхово си дадоха среща на сцената пред читалището и тази година.

Празникът се случва за 21-ви път и изпълнители и любители от цялата страна проявяват голям интерес към него. Иван Караславов, председател на читалището, и кметът на града Ангел Папазов наградиха много от заслужилите оркестри.

Музикалната фиеста беше открита с едночасовата програма на сливенската формация „Понката фолк груп“ на кавалджията Панайот Панайотов-Понката, който участва за пръв път на Празника в Първомай. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия в началото на септември стилен хасковски гъдулар Георги Беделев от оркестър „Орион бенд“, заявил също участие в тазгодишното издание на Празника, ала съдбата бе решила друго. Беделев ни напусна в разцвета на творческите си сили на 52-годишна възраст.

Тържествено в трите вечери бяха отбелязани юбилейните годишнини на инструменталистите Митко Димитров, 65 г. от Пилашевски оркестър, Хари Асенов, 65 г. от оркестър „Марица“ и Мирослав Маринов, 50 г. от оркестър „Липите“- Стара Загора. Те получиха специално изработени юбилейни плакети от организаторите.

Акцент в тазгодишните първомайски празници беше участието на световноизвестния кларинетист Иво Папазов-Ибряма с неговия оркестър „Тракия“, който навършва 45 години от създаването си през 1974 г. За да го слушат, бяха дошли хиляди почитатели на народната музика от цялата страна. На сцената Ибряма се качи с разширен оркестър от 12 изпълнители със солистките Мария Карафезиева и Таня Маринова. В началото Иво Папазов стори поклон пред старите майстори, от които се е учил, и подчерта, че е започнал музикантската си кариера от този край в прочута кръчма на Скобелевския мост. Малко преди да се качи на сцената, Иво сподели, че вече се страхува да свири в Първомай, защото хората очаквали да видят младия Ибрям. Може би затова той си поръча уиски на сцената и заяви с чувство за хумор от микрофона, че ще свири седнал, защото му падали панталоните. Истината обаче е, че от известно време има проблем с краката и не може да издържа дълго време прав. След участието в Първомай и събора в Белозем той заминава за Виена, където ще свири на международен фестивал.

До него бяха акордеонистите Нешко Нешев и Тончо Минков, Васил и Митко Деневи, Добромир Велев-гъдулка, Костадин Ламбов-саксофон и младия кавалджия Ненко Цачев, който заема мястото на големия Матьо Добрев, с който се разделихме тази пролет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?