Следвайте ни

Елитни животни и чиста храна на "Фермер Експо Раковски"

viber icon

Третото поред издание на "Фермер Експо Раковски" ще се проведе тази събота - 14 септември. Локацията е отново на пазара за живи животни в кв. Секирово в гр. Раковски. Организатори на проявата са организация на производители „Фермерско мляко“ и община Раковски, с подкрепата на Министерство на земеделието, ДФ „Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на животните и Националната коневъдна асоциация.

Фермер Експо Раковски е първото и единствено изложение по животновъдство и фермерски храни, което се реализира от призната организация на производители -Фермерско мляко. Основната му задача е да представи постиженията в селекцията на продуктивни породи животни в България и богатия вкус на фермерските храни.

В рамките на проявата ще се демонстрира самобитната красота на фолклора от област Пловдив. Предвидени са и демонстрации по приготвяне на традиционни храни - пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат занаятите, а в настоящото издание са забавите за деца. Малчуганите ще моделират с глина, ще тъкат ароматни килимчета от цветя, ще стрелят с лък и др.

Съществена част от програмата на събитието е фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера“, който се организира от община Раковски. Той дава възможност на читалищата от област Пловдив да покажат самобитната красота на местния фолклор и кулинарните си традиции.

Демонстрацията на фермерски храни привлича все повече участници всяка година. И тази събота ще има сирене, кашкавал и кисело мляко, произведени от краве, биволско, овче и козе мляко. Сред асортимента са също биологични и конвенционални вина, мед, плодови сиропи, сладка, лютеници, био гъби шийтаке, шипков мармалад. И още - различни видове хляб, сурови крекери и фъстъци ще се предложат на експото.

Гостите ще могат да се насладят на неповторимия вкус на истинска храна, която идва директно от фермите на над 20 производители от цяла България.

„Фермер Експо Раковски 2019“ предвижда и провеждане на аукцион за продажба на елитни говеда. Той е продиктуван от назрялата необходимост животновъдите да могат да покажат и реализират отглежданите от тях животни след години селекционна дейност. От друга страна, районът на област Пловдив се характеризира със силно развито животновъдство, което е главната причина подобен вид събитие да се реализира именно в гр. Раковски.

В програмата на събитието е включена и изложба на кучета - Българско овчарско куче и Алабай. Новост за тази година са и демонстрациите с коне -Тежковози, Рисак, Фризийска порода и др.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?