Следвайте ни

Боил Банов дава рамо на Карлово за Белия двор

viber icon

Боил Банов дава рамо на община Карлово в няколко големи проекта, свързани с опазване на паметниците на културата. Това стана ясно  след срещата на министъра на културата с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, която се проведе днес предиобед.. 

Министерството на културата ще  подкрепи финансово археологическите проучвания на най-стария тракийски град, открит досега край село Васил Левски. Те се осъществяват под ръководството на  директора на Археологическия музей  в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Общината вече задели средства от своя бюджет, припомни Кабаиванов.  На срещата министър Боил Банов заяви, че министерство също ще подпомогне финансово разкопките край село Васил Левски. „Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“,  заяви министър Банов.  Д-р Кабаиванов информира министъра за подготвяния проект за допълнително финансиране на разкопките по програмите на ЕС за консервация  и социализация на обекта. Той   получи уверение, че Министерството на културата ще помогне за реализацията му.

Кметът на Карлово  постави пред министър Банов  и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019 г. 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на  Евлоги  Георгиев в Карлово. Още до края на септември  тези средства ще  бъдат преведени на общината, за да приключат навреме консервационните дейности, преди настъпването на есенно-зимния сезон, заяви на Кабаиванов по време на  срещата  министър Банов.

В ход е и процедурата по  прехвърляне собствеността на Белия двор от държавата на общината. През май тази година общината поиска  Белия двор по време на среща на Кабаиванов и Боил Банов в Карлово, когато министърът на културата бе гост на Празника на розите. Белия двор е знакова за Карлово и България къща на карловската учителка и общественичка  от миналото Анка Кузманова. Сградата е свързана с редица бележити личности от Възраждането като Гешовия род,  Георги Раковски и  Райно Попович и  с известни имена след Освобождението. Намеренията на общината са  Белия двор да бъде включен в комплекс Старинно Карлово – най-успешния туристически обект на територията на общината.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?