Следвайте ни

Спряха изграждане на ВЕЦ в коритото на река

viber icon

Държавата се намеси и спря нерегламентирано и незаконосъобразно изграждане на Водно-електрическа централа(ВЕЦ) в контура на река Чепинска, в дефилето между село Варвара и Велинград, научи "Марица".

Обекта се намира до находището за минерална вода между две къпални, в местността Варварски минерални бани. 

През месец март кметовете на съседните села Варвара, Ветрен дол, Семчиново и Симеоновец – Димитър Деянов, Димитър Христосков, Пламен Темелков и Богданка Атанасова, изпратили по компетенция до земеделското министерство сигнал и подписка, подкрепена с парафи на местни жители срещу изграждането на въпросния ВЕЦ.

Местните жители определили строежа като „опит за обсебване на имот държавна собственост, с цел задоволяване на частни интереси”. 

„Видно от приложените към преписката материали, компетентните органи органи установили, че два поземлени имота в горски територии са засегнати от незаконосъобразни действия от страна на юридическо лице.”, се казва в отговор на зам.-министърът на Земеделието, храните и горите - Атанас Добрев. 


Той съобщава още, че по същата проверка вече е отменена Заповед на началника на СГКК – Пазарджик, като така се прекратява производството по изграждане на въпросния ВЕЦ, започнат въз основа на некоректни документи, издадени от „Басейнова дирекция”- Пловдив. 
Припомняме, че от същата институция упорито отказваха на Община Септември да разработи въпросното находище, за което в момента има висящ съдебен спор. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?