Следвайте ни

Комар, строителство, търговия и затвор белязаха житейския път на Георги Петраков

viber icon

Шарен живот, досущ приличащ на сюжетите от съвременните турски сериали, изживя починалият снощи емблематичен пазарджишки бизнесмен Георги Петраков. 

Той бе известен основно сред по-възрастните хора в областният център и околията като Гошо Петрака(Синитьовеца). 

Последния му прякор идва от родното му село Синитево, където Петраков се ражда преди 78 години. 

Като млад се занимава с производство на селскостопанска продукция. Паралелно изгражда и частни свинарници край Синитево. 

„Цялото му семейство работеше за него”, спомня си с умиление набор на Гошо Петрака от селото му.

В края на 60-те години на миналия век Петраков отива на работа в оранжериите край Звъничево като технически ръководител.

По това време вече има и апартамент в Пазарджик. Негова слабост обаче е хазарта. И до днес се носят легенди за подвизите му в играта с малките зарчета. 

По времето на социализма комарджиите се криели от Народната милиция и обикновено се събирали в тайни квартири за да практикуват на спокойствие „хобито” си.

Приятел на Георги Петраков сподели с нас куриозен случай от началото на 70-те години.

„Бяхме се събрали в апартамент на най-високия етаж на един от „френските” блокове на канала. Сегашният булевард „Мария Луиза” тогава се казваше „Георги Димитров”. Както се бяхме вторачили на постата и си хвърляхме заровете, горе при нас дойде „отцепката” и ни съобщи, че пред блока е паркирала милиционерска жигула и сигурно идват за нас. Тогава Гошо Петрака предложи да съберем бързо всички пари, които бяха на постата в един стар куфар и да го метнем долу в храстите. Бяха към 40 000 лв. или горе долу колкото стойността на 3 апартамента по това време. Планът му щеше да успее, но за зла участ точно в този момент останалият при колата милиционер видял как пада куфара в градинката до блока. Прибраха ни всички пари в дирекцията, но след няколко седмици на знам по какъв начин, Жоро успя да ги вземе обратно от МВР-то”, разказа очевидец на случката. 

За друг куриоз с Петраков през 80-те години пък споделя млад по това време шофьор в пазарджишкия ДАП. „Един ден се играеше комар в блок на ул. Патриарх Евтимий” 23 в Пазарджик.

По едно време бай Гошо Синитьовеца остана без пукнат лев и буквално почервеня от гняв.

Помоли ме да го закарам да вземе пари до село Ковачево, от където бе първата му жена. 

На връщане усетих силен мирис на животинска тор в колата. После Петрака ми каза, че криел парите в обора и това била причината да развалят въздуха. Върна се на постата при комарджиите с 8 бона суха пара и за 1 час им прибра всички мангизи. Тогава ми даде 50 лева „чакалък” за дето го бях закарал до Ковачево”, разкри свидетел на случката. 

Освен заклет комарджия до последно, Георги Петраков бе и известен лихвар през 90-те години. 

След зората на демокрацията започва да мисли и действа по-мащабно. В началото усеща, че камъните са „меки” и набързо  трупа пари с лекота по най-различни схеми. Започва да прави сделки със зърно на "зелено", паралелно на пъпа на Пазарджик построява първият голям билдинг – сграда с офиси, които дава под наем или разпродава.

Не след дълго обаче става клиент на прокуратурата и съда. До един момент с различни прийоми Петрака финтира умело правораздавателната система, но след години това се оказва вече невъзможно и той е хвърлен в затвора.

На кметските избори в Пазарджик през 2003-та най-изненадващо Жоро Петраков е сред кандидатите за нов градоначалник. На първия тур той отпада от надпреварата, но преди балотажа успява да изтъргува гласовете си и малко след вота става съветник по религиозните и малцинствени въпроси на тогавашния кмет Иван Евстатиев.

За съпорта си към новия кмет по време на кампанията, бай Георги получава кабинет и обществена легитимация в Бялата сграда на бул. „България” 2.     

    

Крушението на Петраков в житейски план започва преди десетина години.

През 2010-та срещу него е образувано дело по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Тогава от комисията „Кушлев“ запорират всичките сметки и имоти на фамилията и на практика го оставят без пукнат лев. Общата стойност на запорираните в полза на държавата имоти е в размер на 1,284 милиона лева. 

В същото време Петраков има крещяща нужда от свежи пари, за да плаща на адвокатите си по останалите заведени дела.

Ситуацията му се влошава тотално през 2011 г., когато бизнесменът влиза в затвора по присъда за грабеж на прасета.

Тогава Петраков се принуждава да иска пари назаем от пловдивския адвокат Димитър Пенев, като в замяна му прехвърля апартамента си на ул. „Стефан Караджа“.  

По това време съдебните дела срещу бизнесмена валят като из ведро и са по различни членове от Наказателния кодекс. Войната с магистратите бай Георги води с променлив успех. 

По дело за ДДС на първа инстанция е осъден, но в последствие е оневинен. След това обаче „изгаря” по обвинения за ползване на документи с невярно съдържание. 

Най-гръмко бе делото за грабеж на свине от пловдивска ферма, по което Петраков получи ефективна присъда и лежа 3 години в затвора. 

По времето, когато бе дясна ръка на Иван Евстатиев, Петраков застана пред съда и за бракониерство, но отново пребори прокуратурата и бе оправдан.

Той ще бъде запомнен от приятелите си като играч и рискувач до последно. 

В последните години обаче пропадна тотално във финансов план и от човек, който навремето буквално си е играел с парите стигна дотам да взема заеми. Накрая включително и бързи кредити.

В последните месеци от живота му здравословното му състояние се влошило рязко.

Той страдал от деменция и склероза, многократно се е губел в различни квартали на Пазарджик и е бил прибиран у дома след намесата на полиция. 

Именно заради това близките му започнали да го заключват в стаята му.

До вчера. Не подозирали, че той може да тръгне, да излиза през прозореца.

Вчера, най-вероятно мъжът решил, че може без проблем да слезе на пътя и е паднал от близо седем метра височина.

Петраков е бил намерен в безпомощно състояние пред някогашният си бизнесцентър.

След скока получил черепно-мозъчна травма и е бил откаран в МБАЛ – Пазарджик. 

Случайни минувачи подали сигнал на тел. 112. Час по-късно е починал.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (1)

няма значение

няма значение

10.08.2020 | 22:10

Тоест, той се е самоубил или по-точно близките му са го убили оставяйки отворен (необезопасен прозорец) и заключена врата. Интересно ако този заключен в стаята човек има биологични нужди, как си ги удовлетворява.

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?