Следвайте ни

Емил от Пазарджик триумфира на Европейско за деца с увреждания

viber icon

Поредна убедителна победа вписа в спортната си биография младият пазарджиклия Емил Кондев. 15-годишното момче спечели два бронзови медала на Европейското първенство за деца с увреждания Emil Open в град Бърно, Чехия, след като се пребори с внушителен брой добре подготвени конкуренти от множество държави, изпратили свои представителни отбори на съревнованието.

Очарователният тийнейджър има вдъхновяваща история. Той е с аутизъм от съвсем ранна детска възраст. Благодарение на пазарджишкия треньор Петър Георгиев успява не само да преодолее характерния за това състояние страх от водата, но и да стане изключително добър плувец, представил впечатляващо града ни на не едно републикански състезания, както и за втори път на европейско, след като наскоро участва в първенство от такъв ранг в Македония. Водеща роля за огромния му напредък имат и двамата му грижовни и амбициозни родители - Лилия и Петър Кондеви, които въпреки трудностите не спират да вярват във възможностите на детето, да търсят възможности за развитието му и превръщането му в уверен и самостоятелен млад човек. А той им се отблагодарява, усъвършенствайки се не само в спорта и показвайки нови и нови свои способности.

Колко труден е пътят, извървян дотук? Това ясно може да се почувства от вдъхновяващия постинг на Петър Кондев, бащата на Емил, за всички състезатели на Европейското в Бърно:

Спортът е прекрасна сделка.
На пръв поглед даваш много – време, енергия, (понякога и) нерви. Но получаваш несравнимо повече – здраве, дисциплина, увереност, борбеност, живот.
Преместваш левия крак пред десния, десния пред левия… правиш го бързо и става бягане. Лесно е.
Замахваш с лявата ръка напред, после с дясната… правиш го бързо и става плуване. Лесно е.
А ако нямаш крак? Или ръка? А ако ги имаш, но мозъкът ти не умее да ги управлява? Колко усилия трябва да приложиш, за да преодолееш този недъг и да превърнеш всичко в спорт?
А колко усилия ще трябват, за да се състезаваш с най-добрите в твоя град? А в България? А в Европа?
Не можеш да си представиш? И аз не мога.
Има деца с такива недъзи, които го правят ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, година след година… планина след планина.
Тази седмица Еми е част от отбора на България с такива деца на европейското първенство за деца с увреждания в Бърно Чехия.
Много думи ми идват, с които мога да разкажа как изглеждат техните тренировки, техният живот. Сигурно ще го направя някой път, но сега ще използвам само една: Респект!
Респект, деца!
Респект, треньори!
Респект, родители!
Утре са квалификациите. Вдругиден самите състезания.
Резултатите нямат значение, защото важното не е мястото на стълбичката, а пътят, който е изминат до тук.

Днес вече и самите състезания са още един прекрасен момент от миналото на обаятелния Емил. В неделя той ще се прибере в родния Пазарджик, носейки поредната си огромна победа. Медалите са само малка част от нея.

Честито, Еми! Желаем ти да си здрав и щастлив, все така широко усмихнат и все така готов да покоряваш нови върхове!

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?