Следвайте ни

„Арт идея – арт алея“ възроди спомена за Георги Свиридов

viber icon

Пианистката Даниела Янева и басът Пламен Кумпиков възродиха спомена за композитора Георги Свиридов и поета Александър Блок. Това се случи на откриването на фестивала „Арт идея – арт алея“ в Пазарджик. Двамата превъзходни музиканти дадоха старт на празничните дни дни с един майсторски концерт от песни на руския композитор Георги Свиридов. Те са малко познати у нас, макар че са в репертоара на големи певци от различни националности. Към творчеството на Свиридов проявяваше особен интерес и прославеното руско мецосопрано Елена Образцова. 

В уютната концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ не остана ни едно свободно място за концерта на Янева и Кумпиков.   Слушатели моломани от София и Пловдив пристигнаха с колите си специално за събитието. Самият  фестивал  “Арт идея - арт алея” вече е придобил достатъчна популярност, а реномето му сред подобни празници е високо. . Пианистката Даниела Янева нарочно се спря на творчеството на Георги Свиридов – чувайки в You tube  поемата „Петербург“ в изпълнение на Дмитрий Хворостовски, тя се влюбва и в самото произведение. 

Според музикалните теоретици „Петербург“ е ключово произведение  за самия автор. Той работи върху музиката близо две десетилетия. В окончателен вид творбата е завършена през  1995-та. По онова време Георги Свиридов се радва на голям интерес сред публиката не само в родината си, но и в чужбина. Затова „Петербург“ произвучава премиерно във Вигмор хол в Лондон през май 1996-та. Сред слушателите е и самият автор, бурно аплодиран от взискателните британски меломани. 

За „Петербург“ Свиридов използва стихове на  Александър Блок. Те са създадени между  1901 – ва и 1914- та.  По оригинален начин пресъздават революцията от 1905-та и последвалите я събития. В тях се усеща тревожност за съдбата на Русия.  Големият руски певец  Дмитрий Хворостовски и пианистът Михаил Аркадиев са лични приятели на Свиридов. Ето защо той им поверява „Петербург“. „Чух изпълнението на Хворостовски в You tube  и останах поразена. Толкова интересна музика, такива изразителни текстове! Затова предложих на Пламен Кумпиков да поднесем премиерно творбата на българския слушател“, казва Даниела Янева. 

Не е лесно за един бас с обемен глас да пее Георги Свиридов. Музикантите обясняват, че трябва да умееш да си свиеш гласа като в шише, за да се получи желаният ефект. Пламен Кумпиков го е постигнал в сътрудничество с взискателната Даниела Янева, която по принцип умее да работи с певци. 

В концерта на откриването на „Арт идея – арт алея“ прозвучаха за първи път у нас и песните на Свиридов по стихове на Роберт Бърнс – поет, обичан и ценен в България. 

След камерното дуо „Лиляна Барева – Петър Щабеков“ у нас малцина певци и пианисти се осмеляват да посегнат към художествената песен. Тя сякаш се превръща в табу за съвременния музикант, свикнал да участва в мащабни музикално-сценични прояви. Ето защо изявата на Даниела Янева и Пламен Кумпиков заслужава похвала. Да отдадем дължимото и на организаторите на фестивала, както и на пазарджишката публика.  Тепърва меломаните в България ще откриват Свиридов – в това са убедени и Даниела Янева, и Пламен Кумпиков. 

Автор: Елиана Митова   

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?