Следвайте ни

Адвокат Комсийски: И маската на заварчиците се води защитна

viber icon

Престоялата в правния мир по-малко от 20 часа заповед на здравния министър Кирил Ананиев предизвика бурно обществено недоволство.

Днес преди обяд тя бе отменена от същия „до постигане на консенсус в обществото”.

Междувременно наш репортер потърси за коментар един от опитните юристи в Пазарджик – адвокат Малин Комсийски, който бе любезен да сподели мнението си по актуалните за деня въпроси:

- Г-н Комсийски, как намирате отмененият вече текст по т. 9 от заповедта на министъра на здравеопазването, който гласеше, че "всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице!"?

- Аз съм изумен от удивителната правна некомпетентност на тези хора! Първо, какво значи "закрити и открити обществени места”? Какво означава „защитна маска за лице”? И най-вече -  къде да бъде поставена тази маска? Правото работи с точни и ясни понятия, които са дефинирани в нормативните актове. Не може да се приеме, че дадено понятие се изяснява от само себе си. 

Законът познава определения за заведения за обществено хранене, за паркове за улици и тротоари. Някои са дефинирани в Закона за Устройство на територията, други в Закона за движение по пътищата, трети в други нормативни актове, но никъде при бързата проверка, която направих не срещнах определение за „закрити и открити обществени места”. Звучи толкова ясно, че се приема, че е определено от самосебе си, но не е! 

- Всъщност има ли дефиниция за защитна маска? 

- Такъв термин може да се намери в наредбите за здравословни и безопасни условия за труд на различните професии, но и там съществува диференциация. Например - един предпазен прозрачен лицев щит за работа с ъглошлайф, представлява ли защитна маска по смисъла на Заповед РД-01-168 от 30.03.2020 г или не? Предпазната маска на заварчиците или оксиженистите, които имат за цел да предпазват очите, а не дихателните пътища и устата, представляват ли "защитна маска" по смисъла на Заповедта? И най-потресаващата разпоредба: "...са длъжни да имат поставена защитна маска за лице." Къде собствено да бъде поставена? 

- По подразбиране ще каже някой - на лицето?

- Да де, ама и очите са на лицето. Ако си сложа маската на очите, ще се постигне ли целта на този „дълбокоумен” правен акт? Нормативните актове се сътворяват по целесъобразност и по законосъобразност кумулативно. 

В случая, целейки първото напълно се денонсира второто! В правната теория дефинирането на юридическите понятия се нарича правен позитивизъм. Някои автори го смятат за излишно буквоядство, но пък липсата му може да доведе до хаос и абсурдно тълкуване и съответно прилагане на нормата. 

- Стигаме и до тези, които трябваше още от днес да прилагат заповедта на министъра?

- Да, още по-опасно става, когато нормата ще се тълкува и изпълнява от административен орган без задълбочени правни познания и в ситуация на извънредно положение. За целта във времена на извънредно законодателство, правните норми е задължително да бъдат ясни, точни и недвусмислени, за да не се дава възможност за административен произвол! 

- А, как бихте коментирали останалите заложени в Закона за извънредното положение финансови санкции, които реално са действащи?

- Действително там са предвидени глоби при неспазване на някои от неговите разпоредби, но никъде в Заповедите на министъра не се казва, че ще се налагат същите глоби и въз основа на закона, при неспазване на съответните заповеди! 

Тук отново "блести" висша юридическа мисъл. 

Освен това в правните основания за издаването на тези заповеди, никъде не се сочи, че те са обвързани по някакъв начин с този закон. 

Тогава възниква логичния въпрос, на какво основание ще се налагат глобите предвидени в него?

 

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Прав ли съм

11.04.2020 | 15:59

А маската на лицемерите не е ли защитна?

Отговори
1 0

Глупак

08.04.2020 | 20:52

В закона пише ли как да го напопежам този разбирач.Да сложи маската на задника си защото от написаното разбирам че мисли с него.

Отговори
3 2

Да питам

08.04.2020 | 16:15

Може и по зле да е! Днес видях пред блока обява. ВНИМАНИЕ! ДА СЕ ДОКЛАДВАТ ВСИЧКИ КАШЛЯЩИ НА ДОММОУПРАВИТЕЛЯ/милиционер/ Дали ще ги растрелят пред блока?!

Отговори
4 0

Спас безделника

02.04.2020 | 08:11

Авокато, там във вашата съдебна палата навярно седи една известна госпожа с маска на очите. Тя си седи и тук, в София, но какво от това? Но кажи ми ти, авокато, защо не заведеш дело срещу този изпаднал в старчески маразъм лумпен?

Отговори
17 7

Ангел Петков

01.04.2020 | 10:08

Всички в България разбират от ядрени централи, шистов газ, електронно гласуване и т.н., но не разбират как, къде и кога да си сложат маска, а трябва и юридически да се обясни

Отговори
30 7

Бравос адвокате

01.04.2020 | 08:10

Добра идея, и без това приличаме на чучвла, да станем още по големи, затова сме озлобени, дори ,, дерматолизите,, не могат да скрият старостта, грозотата и злобата..!

Отговори
12 5

Лидия

31.03.2020 | 23:06

Когато се касае за здраве, е глупаво да се търси правно основание за каквито и да е мерки, които предпазват от зараза!Много съвети, много приказки, но рационални мерки за ограничаване на заразата никой не предлага!

Отговори
31 15

Николай

01.04.2020 | 07:47

Лидия, ти сериозно ли???

Отговори
11 13

дии

31.03.2020 | 18:00

Браво! Ето един човек който мисли с главата си.

Отговори
32 18

Обективен

01.04.2020 | 12:51

Когато, независимо образователен и професионален ценз, се изказваш публично , е добре да бъдеш също достатъчно правно грамотен и да си направил справка в Закона за здравето, в Наредбата за специализирана защита на деца на обществени место и др., където има дефиниция на “обществено място”, “закрито ...” и ...... Дори в google да влезеш , ще установиш, че дискусиите на тема “открити и закрити обществени места” не е от вчера - в близко минало, дори през 2019 при въвеждане и изменения на режима “забрана за тютюно пушене на обществени закрити места” и т.н....... Но явно целта е някой да се снима, покаже и титулува.... ерго рекламира ?!? Но не разчитайте, че читателите са по-неграмотни от авторите !!!

Отговори
30 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?