Следвайте ни

Йордан от Първомай изобрети семеен автомобил на педали

viber icon

Първомаецът Йордан Атанасов роди идея за направата на половинтонен автомобил, който се задвижва с педали. Изобретателят е на 57 години и е завършил преди доста време техникум за селскостопанска техника.

По времето на соца си вадил хляба с лов на пепелянки, които тогавашната власт щедро изкупувала. Със започването на промените този бизнес изчезнал.

По груби чертежи колата му ще тежи около 500 килограма и ще може да вози 4-5 души. С пътниците тя става тон.

„Тази обща маса от един тон съм измислил как да се задвижва лесно само с мускулна сила и да се движи по пътищата със скорост от 40-45 км/ч. Няма да дават пари за бензин и няма да се замърсява въздуха”, казва първомаецът. 

За механиката на задвижване търси спонсори за патент. След това ще търси помощ и за реализиране на проекта. Твърди, че с малки усилия колата ще може да се движи с прилична скорост.

„Проблем ще е само това, че няма да има парно през зимата. И, че няма да можеш да отидеш с този автомобил на море – за да стигнеш до Варна ще ти трябват 2 дни”, пресмята той. 

Йордан се страхува някой да не му открадне проекта и отказва всякакви снимки на него, на чертежите му и на това, което е направил в гаража си.

Не иска да сме зависими от бензинови, но и от електрическите коли. Припомня, че батериите на електричките са не по-малък замърсител на природата от ауспусите на стандартните коли. 

Производителят на британски спортни автомобили от 1909 година "Морган" наскоро обяви, че ще пусне лимитирана серия на триколка, която се задвижва с педали.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пеню

Пеню

03.03.2021 | 21:27

Чолак Баир дали ще може да качи?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?