Следвайте ни

Деца и родители готвят трапеза за хора с увреждания в Първомай

viber icon

Деца и родители от първомайското СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвят великденската трапеза на 40 души от Дома за лица с физически увреждания в своя град. Мисията, която сме си поставили, е каквото имаме ние у дома за празника, да осигурим и на тях, казва директорът на училището Чавдар Здравчев.

В учебното заведение има  останали средства от предишни благотворителни инициативи, които ще бъдат предоставени на дома, за да купят с тях там агнешко и салати за празника. 

От своя страна вече няколко дни родители и деца са в офанзива да подготвят останалото - ще боядисат заедно яйца, ще месят козунаци, ще точат тесто за курабийки.

Към бодрите готвачи в домашните кухни се присъединяват и бъдещи ученици на училището от Академия „Златаров“. Две групи от една от детските градини в Първомай, заедно с учителките си, са решили да участват в благородната мисия. Всички кулинари с добри сърца са инструктирани да опаковат вкуснотиите и без струпване да ги носят в училище. Там ще ги приемат днес и утре, като ще се съхраняват в специално подготвена стая. В събота ще бъдат предадени на дома, без официални церемонии, за да се сподели празникът.

Междувременно децата работят по великденски проекти с различни задания в различните класове. Основно правило е да се кооперират в подготовката на един проект, както и да използват технологиите в зависимост от възрастта си, обясни Чавдар Здравчев.

Целта на проектно базираното обучение не е продуктът сам по себе си, а процесът, подчертава той.  Затова децата търсят информация в интернет за символиката на празника и обичаите в своя край, разпитват родителите си, баба и дядо.

Една от паралелките даже пожелала да направи онлайн предаване, в което да сподели с всички резултата от своята изследователска работа. „Срещата“ ще е с инструмента за конферентни връзки Гугъл мийт на платформата на Гугъл за образование G-Suite, като в реално време ще присъстват и родители и учители. Проектът съдържа подробна информация за великденските празници, включително за всеки от дните на Страстната седмица. 

С работата по такива задания се изпълняват всички образователни цели - не само учениците да направят продукт, а да усвоят как се търси, пресява и създава, да успеят и да презентират свършеното, обобщава Чавдар Здравчев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?