Следвайте ни

Тревога: Чешмата с минерална вода в Леново пресъхва

Концесионерът: Проблемът е отстранен и дебитът възстановен

viber icon

Жители от Първомайските села Брягово, Бяла река и Караджалово се опасяват, че може да ги сполети водната криза като в Перник. Заради наличие на естествен уран в питейната вода в района тя не е годна за пиене. Единствената алтернатива на хората е минералната вода в село Леново, която наливат от чешма за обществено ползване, но често я намирали спряна. Те описват проблема си в писмо до редакцията на в. "Марица".

„Нашите семейства, както и още много хора от общините Първомай и Асеновград, пълним питейна вода от минералните извори в Леново. За съжаление минералната вода в чешмата в селото все по-често е напълно спряна или с много нисък дебит. Като причина местните посочват факта, че се бутилира от цех в селото. Макар и да е законно отдадено на концесия, ние сме на мнение, че това природно богатство следва да бъде достъпно за местните жители за лична употреба“, пише в част от писмото.

Селската баня често се превръща в пералня

Проверка на  „Марица“ още преди ограничаването на пътуванията установи, че от чешмата, която е близо до бутилиращия цех, водата тече нормално. Няколко човека, дошли от Хасково и Кърджали, чакаха ред с по няколко 10-литрови туби. Те споделиха, че същия ден имали късмет да си налеят, защото често през почивните дни намирали водата спряна или едва да тече. Кметът на Леново Борис Ангелов пък бе категоричен, че няма проблем с дебита на водата. Хора от селото недоволстват, че пристигали много коли от различни населени места и живущите в Леново трудно можели да се вредят.

Така изглежда отвън тенекиената баня в Леново

Минералната вода в Леново, която тече от чешмата и е достъпна за ползване, извира от един от четирите извора в землището на селото. Само тя обаче е годна за пиене, тъй като останалите имат високо съдържание на сяра. Добивът и бутилирането на минерална вода става от сондаж № 12, който е публична общинска собственост на Община Асеновград. Той е взет на концесия от хасковската фирма „Леновекс“ ООД. Дружеството има договор с Община Асеновград за 35-годишна концесия, подновен през 2015 г. Управителят Мартин Узунов коментира, че с дебита на водата действително имало проблем, но той бил отстранен миналото лято. Тъй като сондажът е стар, имаше разлив на вода. Наложи се да минем на помпажен режим, за което направихме инвестиция в потопяеми помпи и вече всичко е наред, каза Узунов.

Кметът на Леново Борис Ангелов

Заместник-кметът на община Асеновград инж. Стоян Димитров обясни в писмен отговор до „Марица“, че обществената чешма на минерална вода от сондаж 12, находище „Леново“, тече непрекъснато. Концесионерът спазва условията на договора. Добива и използва минералната вода от находището до размера на разрешеното по договор годишно количество - в размер на 90 на сто от експлоатационния ресурс на съоръжението - 5960 куб.м, и до настоящия момент не го е нарушил. На своя воля и със собствени средства поддържа чешмата за обществено ползване и осигурява минерална вода за питейни нужди от свободния ресурс, който не е включен в концесионния договор, се казва още в отговора на инж. Димитров.

Цехът, където се бутилира минералната вода в с. Леново

На метри от чешмата е направена импровизирана баня с ръждясали ламарини, но пък с мъжко и дамско отделение. Водата в нея също е минерална с температура 38 градуса и идва от друг извор в землището на Леново, но не е годна за пиене. Тя се ползва основно от хора от съседни села, които не само се къпят, но и перат дрехи и килими, видя екипът ни. Кметът на Леново Борис Ангелов коментира, че няма как да ограничи ползването на водата от външни за селото хора. Най-големият проблем, който има с тях, е, че замърсяват района и го превръщат в бунище. Хора в селото коментират, че преди няколко години там се появил руснак, който бил готов да инвестира в изграждането на балнеокомплекс, както и да купи затвореното преди доста време училище в Леново, но проектът не се реализирал.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?