Следвайте ни

Девет села излизат на бунт заради шосе убиец

viber icon

Кметовете на девет села подготвиха протестно писмо заради шосе убиец и го изпратиха до 7 институции с молба за спешно съдействие и ремонт на главен път 667, свързващ Асеновград с Първомай.  

Недоволството е адресирано до премиера Бойко Борисов, до МРРБ, АПИ и Областно пътно управление-Пловдив, Областна управа. С писмото ще бъдат запознати и кметовете на двете общини - Асеновград и Първомай.

Отсечката е от републиканската пътна мрежа и преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и първомайското Дълбок извор. Тя е свързваща и за населените места от община Асеновград Конуш, Избеглии, Златовръх, Нови извор и Стоево. В тези села от  двете съседни общини живеят около 15 хил. души, които ежедневно се налага да преминават по пътя. Отсечката води и до един от най-красивите манастири - Араповския, който е посещаван не само от местни, но и от много туристи.

Трасето е едно от най-изоставените в района. Пътят е цялостно асфалтиран през 1981 година и оттогава не е ремонтиран. Частичното запълване на дупки влошава още повече състоянието му. Пътните инциденти са чести, заради изкривени джанти и спукани гуми, разказа пред "Марица" кметицата на Козаново Антоанета Паунова-Фонди. Не са малко и случаите на катастрофи с отнети човешки животи. Пътуването по трасето е като слалом. 

Ситуацията е двойно по-усложнена през зимата, тъй като няма и маркировка и при падането на мъгла или сняг пътят се превръща в истински убиец. 

„С големи усилия спираме инициативата на жителите по населените места за гражданско неподчинение. Всеки ден се случва нещо на пътя. Не може да се правят само магистрали, а другите пътища да се зарежат. И ние сме хора, и ние плащаме винетки и ремонти на автомобили", каза кметицата на Козаново. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (1)

Име

Име

29.01.2021 | 11:46

И на голямоконарско шосе, в ляво след сервиза са зейнал два кратера, по средата на лявата лента.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай