Следвайте ни

ВИДЕО Село Труд към управляващите: Този път доведете нещата до край!

viber icon

Жителите на село Труд искат конкретен срок кога ще бъде затворена биоцентралата. Позицията на местните изразиха пред здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и областния управител Дани Каназирева Станимир Тончев и Росен Димов. Стотици от селото се стекоха във физкултурния салон на местното училище, за да дискутират проблема. Близо час представителите на държавната и областната власт разговаряха с тях. 

"Много от нередностите са известни на институциите от години. Искрено се надявам, този път драмата да бъде завършена до края", отбеляза  Тончев.

„Кой ще понесе отговорност, затова че дишаме въглероден диоксид, който се отделя от предприятието и ни трови?,“ попита Мими Митева.

"Всички имаме право да дишаме чист въздух. Аз съм от Нова Загора и съм дишал такъв въздух. Аз самият съм се борил срещу такъв тип централи като гражданин", отговори здравният министър и подчерта, че неговите правомощия са ограничени, защото проблемът попада в ресора на екоминистъра.

Въпреки това министър Ангелов увери местните хора, че ще направи всичко възможно да помогне. Той обясни, че е изпратил писмо до Емил Димитров-Ревизоро, в което настоява централата да бъде затворена поне до отстраняване на нередностите. "Защо тук не е министърът на околната среда и водите, след като от него зависи", контрираха жителите. 

Проверките, които са разпоредени от Дани Каназирева,  са констатирали редица нарушения, сред които агресивна миризма, идваща от преработката на птича тор. По-фрапиращото обаче е, че биоцентралата по проект е изградена само за работа с растителна суровина. В деня, в който приемателната комисия подписвана образец протокол 16 обаче РИОСВ  издадава позволение и за работа и с животинска. Освен това липсва отделно съоръжение на прием  на животинския отпадък, което трябва да е с отдушник и био филтър. 

"Съгласно Европейското законодателство, когато става въпрос за работа с животински продукти, то те следва да преминат през термична обработка на 70 градуса поне за 1 час. Такава не се извършва и няма констатиран алтернативен метод за обработка", обясни областният управител Дани Каназирева. Неправилно експлоатирани са и перколатна вана, която е за подготовка на суровините, и големият бункер, в който се събира боклукът на предприятието, защото са открити. 

Любопитен факт е, че реално няма регистриран водоизточник за битови и производствени дейности на биоцентралата. Единственият източник е за напояване. Използваната вода пък е 10 пъти повече от позволеното - вместо  2700 куб годишно предприятието използва близо 22 000 куб. 

Освен това отпадните води не са заустени, което означава, че вероятно и водата в района е замърсена. Именно това беше и въпросът на жител на с. Труд.

"Самата зона е нитратно уязвима и това усложнява ситуацията. Агенцията по храните са правили проби и те показват, че няма отклонение във водата. За да сме сигурни, че са верни, съм говорила с ректора на Аграрния университет да вземат проби и да ги анализират", обясни Каназирева.

Максимално допустимото дневно количество суровина, което може  да се приема в биоцентралата е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да разполага с минимум от 10 000 до 15 000 куб м. за съхраняване на остатъчният ферматационен продукт за срок от 180 дни. Обемът обаче е два пъти по-малко. 

Проверка установила още, че камионите не се мият след разтоварването на биоотпадъците, което допълнително създава миризми.

На срещата в спортната зала на училището освен здравният министър и областният управител, присъстваха кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Труд Красимир Минков и експерти от Областна администрация. 

След края на обсъждането министър Ангелов не побърза да потегли към София, а остана да разговаря с хората пред спортната зала. Някои му благодариха, че той заедно с областния управител за първи път оповестяват публично какви са нарушенията. Това според тях им вдъхвало надежда за промяна. Други обаче изразиха съмненията си, че от това едва ли ще има ефект, защото през годините обещанията за решаване на проблема не са били едно или две.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГРОБ

ГРОБ

08.10.2020 | 22:33

Питайте Кмета/Гълъбаря на Марица защо позволи да има Биоцентрала в с.Труд.

Отговори
2 0
Труд

Труд

08.10.2020 | 19:44

Докато търпите бандитската организация ГЕРБ ще е така, дебили.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?