Следвайте ни

Община "Марица" ще пести 450 хил. лв. от бюджета с компостера СНИМКИ

viber icon

Около 450 хил. лв. ще спестява годишно Община Марица от отчисления и такси за депониране на сметището в Цалапица, след като реализира и пусна в действие компостер за преработка на зелени отпадъци. Това стана ясно днес на заключителната пресконференция за обект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци на територията на община Марица“.

Проектът е финансиран по Административен договор за безвъзмездна финансова помощ (АДБФП) № BG16M1OP002-2.005-0002-C03, чрез процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”. Стойността му е 5 293 998 лв. , като самоучастието на общината е с 1 340 625 лв.

Компостерът се намира в село Ясно поле върху близо 14 дка. Капацитетът му е 6200 т на година. Целта на реализирания проект е да се намали количеството на зеления отпадък за депониране, като той се преработва до компост. Проектът обхваща всичките 19 села на общината, като домакинствата ще събират зеления отпадък в чували. Те ще се вдигат по график и извозват с техника до компостера. 

Лично съм защитавал проекта по отношение на транспорта, коментира кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той обясни, че там където, улиците не са асфалтирани и  камионите не могат да влязат, ще се ползват  трактори. 

Това е поредният значим и успешно завършен проект на общината. Докато някои общини се обединяват при реализирането на такъв проект, ние кандидатствахме и успяхме сами, тъй като имахме възможността и силата, каза Иванов. Той и екипът му изчисли, че близо 450 хил. лв. ще пести общината от такси и отчисления при максимално натоварване на инсталацията.

Иванов обясни, че компостът ще се използва за нуждите на общината - в паркове и градинки. След това ще бъде предлаган и на земеделски производители, които не са малко в общината.

И тази година не предвиждаме увеличение на данък смет , а от тук нататък всичко е в ръцете на жителите на общината. От тях зависи да стигнем до етап да си позволим намаляването му, отговори Иванов на въпрос на "Марица".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?