Следвайте ни

Село Труд: На протест! Търпението се изчерпа

viber icon

Жители на пловдивското село Труд излизат днес в 18,30 часа на гражданско неподчинение заради непоносимата миризма от намиращата се наблизо биоцентрала.

Под мотото „Търпението се изчерпа“ протестиращите очакват всички поканени отговорни лица, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Борбата им продължава вече пета година.

В годините сдружението „Бъдеще за село Труд“ е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите зарази извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, поясниха на предния протест жителите на селото, пише дарик.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава. От становище на Министерството на здравеопазването става ясно,че тези миризми са вредни за живота на хората.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха.

От „Бъдеще за село Труд“ имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да помогнат. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение „Бъдеще за село Труд“ са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смях ти казвам

Смях ти казвам

09.07.2020 | 08:26

МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието на миризма във въздуха , защото когато отиват да правят замервания предупреждават централата за биогаз и те съответно спират работа или намалпт драстично процеса , за да не ги хванат . В Белият свят , когато искаш да хванеш някого не му казваш , че го търсиш нали ! Направете няколко изненадващи проверки , и то във вечерните часове на уикенда и ще разберете за какво ви се говори 5-6 години вече !

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?