Следвайте ни

Археолози търсят уникална гробница на Малтепе СНИМКИ

viber icon

Не кула, а гигантски постамент за сграда на върха на хълма се оказа, че е разкритата досега част на Малтепе. През тази зима част от фасадата на северната й страна се е срутила. 

Това разказа при представянето на археологически сезон 2020 доц. д-р Костадин Кисьов.

На него присъстваха кметът Здравко Димитров, кметът на община "Марица" Димитър Иванов и зам.-кметът по култура и археология Пламен Панов.

„Вероятно тунелът на иманярите, който открихме, е поддал. Има срутване на земни маси и така е станало падането на част от фасадата. Неслучайно съм разкрил само едната страна”, обясни директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. 

Директорът се надява да няма някой, който да е отишъл да рови през нощта и това да е предизвикало срутването.

"Дано няма изненади, като разчистим", каза той.

Новото разбиране за тази 23-метрова структура е, че това не е кула, издигната насред полето, както се считаше досега, а зидан подземен постамент за сградата на върха. В нея е имало статуя.

Такъв постамент не е откриван никъде другаде. 

Никога не се е предвиждало тя да стои самостоятелно. Отгоре е имало масивна основа от каменни квадри, която тежи 42 тона. Върху тях е била сградата с височина 4 метра и покрив, поддържан от колони. 

В едната част на Малтепе геомагнитните изследвания са много обещаващи. Те показват наличие на голяма структура под земята. 

„Потенциалът за привличане на туристи от цял свят е много голям”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Малтепе е публично-държавна собственост и е под егидата на министъра на културата.

„Внесъл съм проект преди 3 месеца в НИНКН, който трябва да бъде одобрен и остойностен. Министърът на културата ще реши кой да го изпълнява. Може да го възложи на музея, на община „Марица” или самото министерство да извърши реставрацията и консервацията и да се осигурят средствата. В рамките на 1 месец това ще бъде решено”, каза д-р Кисьов. 

150 хиляди лева ще даде тази година за Малтепе община „Пловдив”. От 2016 година досега общината е предоставяла всяка година подобно сума. 100 хиляди ще дойдат от община „Марица”. Досега тя е дала 266 хиляди лева.

„Благодарен съм на двете общини, че в момент на криза и на проблеми със събираемостта на данъците, те продължават да поддържат разкопките на Малтепе”, подчерта д-р Кисьов. 

След като се реставрира южната стена тя ще бъде засипана. Археолозите ще разкрият друга стена от постамента. 

„Разкриването на този паметник няма да е за година две. Работата във Виргина продължи над 15 години и излезе 15 милиона евро. Там нямаше в началото една измазана къща – сега приемат туристи от цял свят”, припомни д-р Кисьов.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?