Следвайте ни

Майор Терзиев водел въздушните асове от Графа в Деня на храбростта СНИМКА

viber icon

Пилотът на самолета, паднал в морето до Шабла, бил участник в последния въздушен парад на 6 май тази година в София. Майор Валентин Димитров Терзиев  прелетял над храм -паметника "Александър Невски" на парада за Деня на храбростта.  

Перфектно изпълнение във въздуха направила групата въздушни асове.

Тогава майор Терзиев бил във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети. Те прелетяха в боен ред „Клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храма.

Майор Терзиев е военен летец-пилот, началник щаб на ескадрила, със степен за класна специалност „Военен пилот 1-ви клас”. Бил е старши помощник-началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в авиобаза Граф Игнатиево. Роден е през 1974 година в Асеновград.  Той е един от най-опитните летци в авиобазата, като зад гърба си има над 700 пролетени часа.

Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29. 

В интервю пред медия приживе той обяснява, че девизът на ескадрилата е „Свалям наред!”.

"Много хубав девиз, който може да се използва навсякъде и който е свързан с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловец - винаги и непрекъснато. Като видиш целта във въздуха да не я изпускаш и да я гониш до последно. Да изцедиш всичко от себе си и от машината. А на земята да преследваш целите си и да отстояваш идеите си докрай. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като чувство за дълг, достойнство и чест”, пише Рan.bg. 

Снимки: Pan.bg, списание КРИЛЕ, Николай Димов, П. Росенов 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?