Следвайте ни

Мащабно преустройство на летището в Графа заради новите F-16

viber icon

Военното летище в Граф Игнатиево е на път да се превърне в строителна площадка. Това стана, след като Министерство на отбраната внесе инвестиционно намерение за изграждане на нова и модернизация на съществуваща инфраструктурата. Тя трябва да отговаря на новите изисквания за експлоатация и поддръжка на новите бойни самолети F-16 Block 70 , които страната ни купи от САЩ. Документацията е внесена в РИОСВ-Пловдив и се чака становище на екоинспекцията. 

Предвижда се дейностите по реализацията на инвестиционното намерение да се извършат в периода от 2020 година до 2023 година. Те включват строително-монтажни работи по изграждане на нови и ремонт на съществуващи сгради и съоръжения, както следва: Премахване и изкореняване на дървета и храсти в района за основната нова инфраструктура – около 140 дка.

Съборени и премахнати ще бъдат и някои сгради с отпаднала необходимост, като арочни укрития, подземни и надземни резервоари в склад за ГСМ. 

Предвижда се и изграждането на нов складов район за въоръжение и боеприпаси. В момента на територията на летището се използват един район за съхранение на въоръжение и боеприпаси и един район за обслужване и подготовка на въоръжение и боеприпаси. 

"Съоръженията и в двата района не отговарят на изискванията за съхранение и обслужване на авиационно въоръжение и боеприпаси за F-16 Block 70, съгласно нормативните документи", става ясно от депозираната документация. Затова се предвижда изграждане на нов складов район за въоръжение, на мястото на съществуващия. Част от сградите и съоръженията в новия ще бъдат ново строителство, а други ще се осигурят след извършване на ремонт на съществуващи сгради в района.

Предвиден е и ремонт на пистата за излитане и кацане на самолети. 

На летището се предвижда още изграждане на нова сграда „Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, за да се създадат необходимите условия на работа и носене на дежурство на личния състав на противопожарната служба, както и за съхранение и поддръжка на наличната противопожарна и аварийно-спасителна техника. 

Ще има и проектиране и изграждане на нов „Комплекс за дежурни самолети - запад”.

От военно летище Граф Игнатиево се носи бойно дежурство Air Policing(мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО).

Новият комплекс дежурни самолети – запад ще създаде необходимите условия за авиационната техника и личен състав, непосредствено осигуряващи носенето на бойното дежурство. За тази цел се предвижда изграждането на нов хангар за самолети, прилежаща бетонова площадка с обособено паркомясто за самолет, както и сграда за личен състав.

В дългосрочен план се предвижда извършването на реконструкция на действащата Летищна контролна кула. Възможно е и изграждането на нова такава на подходящо място, при запазване на съществуващата.

В района за обслужване на новите бойни самолети се предвижда още изграждането хангар за обслужване и ремонт на самолет F-16 с административна част, сграда за ескадрила „Оперативна подготовка на самолет F-16.  

Това са само малка част от планираните реконструкции и модернизиране на военното летището край Пловдив, което има стратегическо значение за страната ни и се ползва за  охрана и отбрана на въздушният суверенитет на държавата ни. Планираните дейности по модернизацията са описани от МО и внесени в РИОСВ-Пловдив в 19 страници.

Очаква се екоекспертите да се произнесат.  

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

крупни далавери

крупни далавери

02.01.2021 | 09:06

Тези наши нови самолети ще влязат в книгата на Гинес като най-скъпите в историята ! Не стига, че платикме по 180 мил. долара за брой, което е двойна цена, а сега ще трябва да платим още милиони за инфраструктура и логистика. За сравнение, САЩ продават в момента най-новите F-35 на цени 85-95 мил. долара за брой!

Отговори
1 1
Алтаир

Алтаир

01.01.2021 | 23:09

Сега ще получите и още една важна информация от "кухнята" на ВВС . Ще се сформират два зенитно ракетни дивизиона за охрана на летището и новите самолети, това е едно от условията на американците. Вероятно комплексите ще са "Волхов" и "Нева" .

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?