Следвайте ни

Край Брезово почитат Слънцето и най-дългия ден в годината

viber icon

Празник, посветен на най-дългия ден в годината събира почителите на култа към Слънцето и обичаите на древните траки в Люляковото светилище край брезовското село Бабек. Фестът стана традицонионен, тази година той е в неделя, 21 юни.

Възстановката на ритуала на траките, населявали тези земи, с който са посрещали слънцето и са отбелязвали най-дългия ден в годината е по инициатива и под патронажа на проф. Валерия Фол – един от най-изтъкнатите учени-траколози, и  на Тракийското общество „Трескейа“ и се организира от община Брезово. 

Проф. Валерия Фол преоткри това светилище на древните траки, където в древни времена се е извършвал обред в чест на бога Слънце и на Великата Богиня-Майка. Там преди хилядолетия хората са поднасяли плодове, цветя, билки, за да си спечелят тяхното благоволение. Всички дарове са били струпвани в основата на голямата гранитна скала, която е изпълнявала ролята на олтар.

Слънчевата стела прилича на трон с издълбани улеи. Височината и е 2 метра, а пред нея е оформена площадка, на която са се събирали участниците в ритуала.

В неделя участниците във възстановката  ще изпълнят  на орфическия химн,   ще бъдат направени възлияния и ще бъдат поднесени дарове към боговете, почитани от древните траки. В олтара, издълбан в камъка от древните ще бъдат положени пита, украсена като слънце, плодове и цветя, ще бъде разлято червено вино.

Почитта към Слънцето и Богинята Майка се отбелзава традиционно и с кулинарна изложба, наречена „Тракийски гозби“. В предишните години тя се подготвяше от ученици, но сега заради ограниченията, свързани с коронавируса в нея ще участват само  самодейци от местните читалища. 

Тази година ритуалът ще се проведе в по-тесен кръг. Освен организаторите и участниците ще присъства малобройна публика. Няма да има и организиран от общината транспорт до мястото. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?