Следвайте ни

Доброволци и "паник-бутони" пазят бабите по селата

viber icon

Преди 6 години, за да опазят здравето, живота и имуществото на жители в селата около Пловдив, кметове прегърнаха идеята и сформираха доброволчески отряди, които да патрулират нощно време. Това стана след серия обири.  

В обходите по тъмно участваше и тогавашният кмет на Костиево Илия Попов. Близо 60 души се редуваха на смени, включиха се дори и жени. Доброволците сами преценяваха кои лица и автомобили им се струват подозрителни и се обаждаха в Полицейското в Труд, откъдето изпращаха екип да ги провери.

През месеците с патрули не бе регистрирана кражба в селото. А доброволците успяха при едно от дежурствата си да хванат двама братя с БМВ, приготвили се за обир от къща в селото.  

Животът в малките населени места на територията на община Съединение се оказа пък по-спокоен за възрастните хора там преди 4 -5 години, когато селата пропищяха от ало измамници и крадци. Тогавашният кметът Георги Руменов откри алтернативно решение да наеме частна охрана, която да пази възрастните хора. Гардовете се включиха и в по-нестандартни дейности, като да осигуряват спешна медицинска помощ в общината, където работеха само 2 аптеки.   

Вградено в телефона устройство изпращаше "паник-сигнал" до охранителната фирма и в рамките на 6 минути дежурният патрул достигаше до възрастния човек, дал зов за помощ. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?