Следвайте ни

Биоцентралата пак обгази Труд, жителите отчаяно търсят помощ ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Пета поредна година жителите на с. Труд са обгазявани от намиращата се в 
близост биоцентрала, а  в домовете си са принудени да дишат миризма на фекалии. Подавани са десетки сигнали, още толкова проверки са извършвани, но решение на проблема няма, жалват се  хората. И още по-лошото е, че изходът от ситуацията изглежда все по-далечен. Причината е, че според институциите обгазяване в района няма, а хората вече не знаят към кого да се обърнат за съдействие. Последната проверка на РИОСВ е от юли тази година, а заключението е, че неприятните миризми в селото са от района на р. Пясъчник и са в резултат от отглеждане на овце. 

В неделя обаче от Сдружение „Бъдеще за Труд“ са заснели видео, в което се вижда, че по реактора се стича кафеникава течност. „Това е поредната авария“, отбелязват живеещите в района и отчаяно търсят помощ.  „Обаждал съм се много пъти на Зеления телефон, но вече не ми вдигат. Последният път ми казаха, че той не е направен за такова събитие, а за по-сериозно“, казва в заснето видео Стефан Цанков. Според него новият директор на РИОСВ също няма да разреши проблема, защото преди да заеме шефския пост тя е била инспектор в институцията и дори е присъствала на проверки. Шанс за прекратяване на дейността виждат единствено в лицето на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Причината е, че всички други институции са вдигнали ръце. 

Лили Спасова се е преместила от Пловдив в с. Труд за да диша по-чист въздух и да живее спокойно. Надеждите й обаче се оказват излъгани, когато започва да функционира биоцентралата. „Следобед от 5 часа започва обгазяването – отварят някакви клапи, а на нас започва да ни се гади. Вечерта в 10 часа домовете ни се напълват с непоносима миризма на изпражнения, но не можем да затворим, защото ни е горещо“, обяснява Спасова.


Пепа Червенкова разказва, че често се случва да се събуди посред нощ и да се задушава от миризмата на изпражнения. „Каня хората, които правят проверките да дойдат да живеят в нас. Ще им направя кафе и ако им е сладко, нека го изпият. Явно като идват на проверки ги предупреждават и те спират“, добавя Червенкова. 

"Биоцентралата работи нормално, нямало е аварии, а още по-малко изпускани миризми и проверките го доказват. Имали сме проверки и през нощта, и през почивните дни, но категорично никога не сме били предупреждавани за тях", коментира ръководителят на инсталацията Костадин Шкретов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?