Следвайте ни

Тъга! Марково загуби талисмана си

viber icon

Жителите на Марково тъгуват, защото тези дни загубиха талисмана си, уважавания и почитан от млади и стари Георги Сивинов. Той приключи земния си път внезапно на 86-годишна възраст.

Открояваше с доброта, усмивка, трудолюбие и желанието да помогне на всеки. Вратата на къщата му беше широко отворена за всички  и на трапезата му имаше място за всеки. От дома му звучаха народни песни от големите говорители, които Георги пазеше от 30 години. Колекционираше касети, грамофонни плочи, дискове и радиоприемници. Беше събрал стотици в механата си. Рожденият му ден траеше шест месеца, именият - също толкова. Цяла година ги празнуваше.

Наричаха го веселяка, добряка и талисмана на Марково. Неведнъж беше избиран за Цар на лозето по Трифонзарезанските празници, казваха му „смокиновия бос“, защото се грижеше за огромна смокинова градина от 250 дървета.

Половината село се е учило от него на шофьорски умения, защото Сивинов беше дългогодишен инструктор в професионалния учебен център на някогашното АПК „Тракия” и училище „Антон Иванов“. Многократно е бил обект на внимание от телевизионни и радиопредавания като един от обществениците на Марково.

Беше дарител на църквата, читалището и Пенсионерския клуб. Покривал е разходите по екскурзии, плащал е дървата за огрев на приятели в затруднено положение, а много пъти, когато отивал в клуба и сладкарницата, още с влизането казвал: „Тази сутрин кафето е от мен“, и черпил всички наред. Ей такъв човек беше Сивина, казват в един глас неговите големи приятели Жоро и Милка Паунови.

Заради добротата и човечността му много марковци го изпратиха в последния му земен път, а от Пенсионерския клуб и кооперацията положиха венци в знак на признателност.

Георги Сивинов е брат на известния куклен актьор Иван Сивинов, явление в кукленото изкуство. Носител на 16 международни и национални награди, удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?