Следвайте ни

Пловдивчанин гръмна 240 кг мечок, тормозил района на Баните

viber icon

240-килограмов мечок гътна с един изсрел пловдивчанинът Георги Караджов. Мечокът паднал от засада на пчелин в района на село Гълъбово. Стрелецът е дългогодишен ловец. Той стрелял с нарезно оръжие и уцелил мечока във врата. 

За мечока има издадено разрешително за отстрел, след като нанесъл поредица щети това лято в района на община Баните. За две години този мечок има 50 доказани нападения, при които е унищожил 33 кошера, 3 кози, 37 овце, 15 говеда, основно в района на селата Сливка и Гълъбово, община Баните, каза шефът на ДГС - Славейно инж. Кръстю Узунов, в чието присъствие е станал отстрела. Трофеят остава на разпореждане на Горското стопанство. 

„По категоричен начин е доказано, че това е една от проблемните мечки. Мечокът е разбил кошери на същото място предната вечер и затова е причакан да се върне отново. По размера на стъпките е доказано от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, че щетите са негово дело. Това е огромен мечок, който няма да позволи друга мечка да влезе в район, който е определил за свой“, каза шефът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев. 

За района на ДГС - Славейно, който обхваща района на община Баните и част от община Смолян, бяха издадени общо две разрешителни за отстрел на проблемни мечки след серия нападения. Още по едно разрешително за отстрел от Министерството на земеделието, храните и горите има и за районите на Смолян и Борино. Огромният мечок е първият отстрелян от проблемните мечки. Само през август в Смолянско са регистрирани 15 нападения на мечки, при които са убити 19 говеда, кози и овце и са унищожени десетки пчелни кошери, съобщиха от РИОСВ - Смолян. Осем от нападенията са в ДГС - Славейно, където е и гръмнатия мечок. Той успял да унищожи 13 от общо 43 пчелни кошера преди да бъде отстрелян. Останалите кошери са заградени с електрическа ограда. 

Щети от мечки през август са регистрирани и в землищата на селата Белица, община Лъки, Буйново, община Борино, Триград, община Девин, село Дишлийци, община Мадан и село Полковник Серафимово, община Смолян.

"При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците", съобщиха от екоинспекцията. От там призоваха стопаните да ограждат оборите и пчелините си с електрически огради и да не допускат паша на животни без овчарски кучета и пастир.

Голям мечок се подвизава и в района на село Буйново, община Борино. Горските редовно го снимат на хранилките. Според техните данни, на 1600 хектара, колкото е площта на дивечовъдния участък, в рамките на два месеца са преброени 7-8 различни мечки, което е свръхпопулация.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?