Следвайте ни

Момчетата, които създадоха фестивално село над Куклен

viber icon

Всяко хубаво нещо се случва непреднамерено, без правене на сложни планове и огромни очаквания. Преди 10 години трима приятели се качват над Куклен, малко преди манастира "Св. св. Кузма и Дамян", и разпъват палатки. Както всеки любител на походи из природата знае, палатката се опъва с една- единствена цел - свобода на духа. Тя е един от малкото атрибути, за които си плащаш, но не е част от меркантилната цивилизация. Позволява ти да потънеш в неподправени среди и тества дали ще се справиш с естествения подбор.

Един от младежите, тогава на 21 години, е Румен Шекеров.

„Бях тийнейджър, недоволен от заобикалящата ме среда и консуматорски свят. А на тази възраст човек не е ориентиран как да промени нещата. Осъзнах, че само с мрънкане няма да стане, затова решихме да направим една експериментална стъпка. Да поканим още наши приятели за няколко дни на палатки. Заедно да слушаме музика, да си сготвим, да си говорим, да спим под открито небе. Очаквахме да сме една шепа, а дойдоха почти 500 души.“

Taka припомня Румен началото на сбирка, която се превръща в един от любимите открити фестивали за хиляди хора от страната и чужбина - „Събуди се!“.

Първото издание е изцяло музикално, но с времето се трансформира и поема други насоки. Вкарват се театър, съвременно изкуство, исторически теми, обреди и фолклорни традиции, култура, спорт, алтернативно образование, земеделие, строителство с естествени материали, алтернативна медицина за духа и тялото, здравословно хранене. 

Името носи посланието, че всеки индивид трябва да се събуди сам. Да бъде отговорен, да се превърне в личен пример. Да се вдъхнови и предаде това вдъхновение на другите. „Събуди се!“ се прави от хората за хората, с цел образуване на събор, събиращ хиляди единомислещи с цел забавление и обмен на знания, умения и стоки. Без корпоративна намеса, без частно финансиране.

Организаторите Румен Шекеров, Валентин Георгиев и Никола Кайряков не работят със спонсори, защото за тях е много важен произходът на средствата. Не искат да стават част от бизнес пирамидата, а да запазят тази свобода, с която са тръгнали. 

Финансирането се осъществява чрез закупените билети и събиране на дарения от самите посетители и участници. За организацията са нужни 12 месеца, в която се включват десетки доброволци и организации. Изисква се труд, отдаденост и много разходи, които остават невидими за чуждото око.

Именно това самофинансиране прави трудно провеждането на фестивала, защото от грубо 1500 посетители към 1000 са доброволци и участници. Едва 500 реално са взели билети, средствата от които са крайно недостатъчни. През 2016-а екипът отчита 60 000 лв. загуба. 

 „За на​с беше шок, но решихме да го приемем като предизвикателство, чрез което да израсн​ем. Нам​алихм​е драстично музикалната част, защото тя е най-скъпа и привлича хора, които търсят само купона, а за нас културните, образователни и традиционни елементи са изключително важни. Искаме да сме отворени към семействата, към децата, да превърнем фестивалната зона в среда за учене чрез преживяване. Искаме хората да се въвличат в събитията, да стават част от тях, а не просто да ги наблюдават като зрители“, споделя Румен.

Затова от няколко години вместо концерти по сцени, музикантите - и българи, и чужденци, свирят джемсешъни ​- акустични концерти, в които всеки може да се включи. Да грабне инструмент и да открие таланта в себе си. Или просто да се забавлява, докато се учи как да свири. 

Критичният минимум, необходим за провеждането на фестивала, е 45 000 лв. Те отиват за базови разходи, като в последния месец преди датата на откриване от 10 до 100 доброволци живеят в гората над Куклен, за да я превърнат във фестивално селце, приютяващо повече от 600 събития в шестдневната програма на „Събуди се!“.

Орг​анизаторите започват кампан​ията „Д​а бъде“. Тя продължава до 31 март и ще реши съдбата на фестивала. Ако средствата не се съберат, той няма да се състои, а парите ще бъдат върнати на хората. Кампанията представлява групово финансиране, тип краудфъндинг. При него всеки може да дари толкова, колкото иска, за да се реализира проектът. Естествено, съдбата на фестивала ще зависи най-вече от това дали заразата дотогава ще се потуши. 

Тази година се предвижда „Събуди се!“ да се проведе от 7 до 12 юли. Ако всичко се получи успешно, в рамките на шест дни ще разширим мирогледа си, ще създадем още много нови спомени и ще преживеем още много нови емоции.

В „Жива утопия“ - без прекупвачи и търговци

Отделно тази година основната тема е дигиталната платформа “Жива утопия”, която се ражда като идея преди две години. Румен и приятелите му, хора, живеещи извън градовете, си дават сметка, че животът по селата ги сблъсква с куп премеждия. Затова “Жива утопия” е социална мрежа, в която хората да разбират едни за други, да покажат услугите, които предлагат, или продуктите, които изработват. Могат още да попълнят графа, в която да опишат уменията и инвентара си. Има и онлайн магазин само за производители и извършители, без прекупвачи и търговци. Присъства и функция “Направи си сам”, в която производителите могат да споделят нагледно своя труд със снимки, видео или текст. В “Жива утопия” откриваме също карта на България и света, изпълнена с много места, посветени на природосъобразния начин на живот.Целта на платформата е да се създаде собствен фонд, наречен взаимоспомагателна каса. Всеки включил се в него после може да кандидатства за финансиране на собствен проект. Ако има “Събуди се!”2020, събирането на средства за фонда ще започне два месеца преди това, а на самия фестивал ще се отвори дарителска кутия, с цел прозрачност. С приоритет ще са проекти, допринасящи за развитието на екосистемата, енергийна ефективност, иновации в образованието, науката, земеделието, икономиката.

Амбицията ни е да се подкрепяме едни други, а не да печелим на всяка цена. Това е реализиране на колективни идеи, вместо разчитане на корпоративни инвеститори“, обяснява Румен Шекеров.

Фотографии: Николай Гавазов 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?