Следвайте ни

Заловиха контрабандни цигари за 200 бона в Смолян СНИМКИ

viber icon

55 мастербокса цигари "Мурати" с общо 550 000 къса на стойност близо 200 хил.лв. залови смолянската полиция. Цигарите са натоварени край град Драма и с два високопроходими джипа са внесени у нас по черни пътища в района на село Буйново. Джиповете са спрени за проверка от полицията в района на девинското село Грохотно във вторник в 22.50 часа. В единият са намерени 35 мастербокса цигари "Мурати". Лек автомобил съпровождащ джиповете при спирането за проверка пробива полицейското заграждение, ударя автомобил на "Криминална полиция" и побягва, шофьорът след това изоставя автомобила, укрива се за известно време, но е заловен по-късно в района на Пампорово и прави самопризнания като разкрива и скривалище с още контрабандни цигари в гората.За екшъна стана ясно на брифинг вчера в Смолян на апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов и старши комисар Николай Димов, директор на ОД на МВР - Смолян.

"Установени са три лица, съпричастни към случая. За единия от тях, може да се твърди, че има ръководни функции, а другите двама са управлявали два автомобила с висока проходимост, в които са били натоварени цигарите.

Тези трима мъже са действали много конспиративно, като за комуникация са използвали радиостанции", каза Даскалов.

Апелативният прокурор поздрави за добре свършената работа "Криминална полиция" в Смолян. "Всички знаете важността на разкриване на такъв род престъпления с контрабанда на такива стоки, това е основна линия за разследване както за полицията така и за прокуратурата", заяви Даскалов.

В единият от заловените да прекарват констрабандата джип пикап "Мицубиши L200" полицаите откриват около 35 мастебокса. След самопризнанията на избягалия и задържан мъж от групата се оказва, че има още скрити цигари.

"20 мастербокса са намерени в местността "Хаджиев камък" край девинското село Беден по-късно, където са били скрити в гората", съобщи Николай Димов. За намирането на цигарите и залавянето на контрабандистите на ченгетата съдействали от пожарната и от "Гранична полиция".

Тримата мъже са задържани, като първият е заловен около 23 часа, другият - в полунощ, а третият - преди обяд в сряда.

Двама от мъжете са от град Кричим, а третият е от Куртово Конаре, община Стамболийски. "И тримата са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. Единият е разпитан преди обяд и се признал за виновен по обвинение, че е пренесъл през границата при село Буйново 17 350 кутии "Мурати", с единична цена на кутия - 7 лв, като общата стойност на цигарите възлиза на 121 450 лв., след предварителен сговор с другите двама. Това е престъпление, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 20 до 100 000 лева. Случаят е сериозен за нашата област, а и за страната", каза окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов.

Задържаните мъже са на възраст 22, 32 и 47 години.

Двама от групата са криминално проявени, като 32-годишният, който се смята за ръководител и вече е привлечен за обвиняем, е регистриран за кражба като непълнолетен и шофиране на МПС без шофьорска книжка. Той е шофирал лекият автомобил. Другият, 22-годишен мъж има в досието си хулиганство, а третият е с чисто досие. Предстоят обиски в имоти на задържаните за още цигари. Според Даскалов, контрабандните цигари, разкрити от полицията в Смолян, нямат връзка с разбитите напоследък нелегални канали за папироси у нас.

"Предварителните ми прогнози са, че това са цигари, които пристигат на пристанищата в Пирея и Солун без бандерол, и впоследствие се разпространяват през зелена граница в България", каза Даскалов.

Прокуратурата ще предаде направените разкрития на колегите си в съседна Гърция по линия на международното правно сътрудничество. Според разследващите, контрабандния канал е създаден наскоро, от около един месец.

Предстои 24-часовият арест на контрабандистите да бъде увеличен на 72 часа,и разпити на останалите двама от групата. Впоследствие ще внесем в съда искане за постоянна мярка за задържане под стража, заяви Деянов, който е и наблюдаващ прокурор по случая.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?