Следвайте ни

Родопско село слави в рими австриец строител

Инвеститор отваря цех за бутилиране на изворна вода в Осиково

viber icon

Родопско село написа специално стихотворение в прослава на австриец, който им помогнал да оправят щетите от пороите разрушили пътища и наводнили къщи през това лято. От село Осиково рецитираха одата на празника си. Осиково по традиция празнува през август, като от няколко години съчетава прави и Празник на ягодата. Родопското село е единственото планинско, в което хората отглеждат ягоди и ги пласират по борсите и по морето.

Тъй като е на високо и отдалечено от района, за местните винаги най-важно е било да им е отворен пътя. След големи порои това лято селото остана 3-4 дни без път, след като бе залят от излезли дерета, а на места свлачища затрупаха трасето. Заради бедствието селото отложи празника си за 15 септември. От тържествената трибуна на мегдана местните почетоха австриеца с похвалните строфи изрецитирани от Милка Бодурова:

"Жителите на село Осиково ви боготворим

и от сърце ви благодарим.

Качествата ваши оценяваме

и искрено ви уважаваме.

Вие за нас сте Божи дар,

че работите с плам и жар.

Пътят облика си обновява

под вашето ръководство и изява.

Всички машини безпроблемно управлявате

и с проблемите се справяте.

Вие без страх със стихията се борихте,

но пътя ни отворихте.

Дори природното бедствие не може да спре,

туй работливо австрийско момче.

Стефан Ципуш се той нарича

и осиковец с уважение името му изрича!

Макар че мустаците са бели и косите побелели,

той умора не знае и заработа не се мае.

Точен, стриктен, позитивен, той е винаги активен

Всеки иска да му даде от плодовете

що раждат се в нашето прекрасно селце

та силен и здрав да бъде занапред

 и още дълго да прави пътища навред!

Щефан Ципуш беше главен ръководител на строежа на т.нар. от премиера Бойко Борисов "Златен път", който бе построен над язовир "Цанков камък". Ципуш бе ръководен кадър към австрийската фирма "Алпине бау", изпълнител на строежа на пътя. Още при да бъде пуснат пътя през 2010 г. Ципуш заявяваше, че цената на трасето се е удвоила, заради неподходящото трасе и лошата геоложка работа. Австрийската фирма направи 10 км нов път с тунел от Девин към Михалково в посока Кричим. Ципуш тогава заявяваше, че пътят освен че е глътнал три пъти повече средства заради допълнителни подпорни стени и укрепване, ще бъде и много скъп за поддръжка след това.

До 2011 г. Ципуш имаше вече 35 години стаж в язовирното и пътно строителство в Австрия, България, Турция, Либия и Китай. "Давам гаранция за здравината на пътя, качеството му е не по-различно от шосетата със същия статут около Линц или Залцбург, но за свличанията не мога да дам", казваше Ципуш.Австриецът сега работи за българска строителна фирма, която строила трасе в Осиково, но се включила с работна ръка и машини да помогне на местните да си отворят пътя и да си разчистят щетите след пороите през лятото.

Осиково откри на празника си нови улица, площад и читалище. Новата улица от над 750 метра води от площада на селото до бившия механичен цех, където инвеститор открива предприятие за бутилиране на натурална изворна вода. "Преди две години постъпи при нас писмо от братя Неделеви - гр. Стамболийски с инвестиционно намерение да бутилират натурална изворна вода, която извира в местността "Бялата стена" до Осиково от древни времена. След като проявиха интерес и като имаме предвид безработицата колко е тежка в Осиково, обезлюдяването като цяло в Родопите, както и кмета на община Девин Красимир Даскалов, Общинския съвет, всички проявихме интерес към този инвеститор и му подадохме ръка. Мина тежка процедура през тези две години и вече той има официално разрешително за водоползване. И в момента се подготвят документи за подписване на концесия. След като подпише договор за концесия инвеститорът ще започне да влага средства в цех и поточни линии за бутилиране. Поетпано планира да назначава хора, при работа на две смени ще бъдат назначени 35- 40 души в предприятието. Това означава бъдеще за село Осиково и работа за младите хора. Основен проблем беше, че нямаше достъп до цеха. Улицата беше издълбана от дъждовете, в регулация и затова заедно с кмета на Девин търсихме средства и с Постановление на МС бяха отпуснати целево 550 000 лева, с които се направи ново строителство. Улицата е с дължина около 750 метра от центъра до цеха, отделно преасфалтирахме около 200 метра и сменихме водопровода на около 15-20 семейства", каза Палигоров. На празника на селото за първи път Осиково си откри и читалищна сграда. "Откакто съществува Осиково не е имало читалище. Имало е за кратко читалище "Пробуда", направено от нашият будител - даскал Радоев, който е градил и старото училище. Това читалище съществува известно време, след това замира, по-късно имахме читалище "Антонивановци", но нямахме сграда, събирахме се в старото училище. По време на социализма в тази общинска сграда, която сега вече е читалище, имаше механичен цех. След това направиха механичен цех и сградата остана празна. Дълги години нямахме читалище - нито като сграда, нито като организация. През 2006 г. регистрирахме читалище, но нямахме сграда. Много кметове минаха през общината и обещаваха да направят ремонт на тази сграда. Аз като кмет на селото съм сменил трима общински кмета, по време на Красимир Даскалов бяха отделени 28 000 лева от капиталовите разходи на общината и след толкова много години и ходене по мъките най-накрая Осиково има Народно читалище "Съединение 2006", с модерна зала и ще имаме от тук нататък културна дейност.

 Планираме да възстановим съставите, които през 80-те години на миналия век печелиха златни медали - мъжкия и женския състав", каза Велин Палигоров, който е трети мандат кмет на село Осиково. Той отчете, че щетите от бедствието през лятото, заради което бе отложен празника на селото, вече са възстановени.

Тържествата почетоха депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, кметът на община Девин Красимир Даскалов, зам. – кметът Владимир Солаков, шефът на ОбС – Девин Руси Чаушев, кметовете на селата Лясково, Михалково, Селча, както и бизнесмени и гости, много роднини от близо и далеч на хората от Осиково.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?