Следвайте ни

Пускат автобуси за събора в Рожен

Призовават шофьорите да оставят колите на буферните паркинги в Чепеларе и Пампорово

viber icon

Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик по време на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019".
В дните от 19 до 21 юли общественият транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян към Роженските поляни ще се движи от 8 ч. до полунощ на всеки 15 минути. При повече пътници автобусите ще тръгват веднага след като се запълнят, съобщиха организаторите. Основната цел на организирания транспорт е облекчаване на трафика към Рожен, затова ще има безплатни буферни паркинги в Пампорово и Чепеларе, където посетителите да оставят колите си и да се придвижат до поляните с автобуси.


Буферният паркинг в Чепеларе ще е край реката в района на фабриката за ски „Амер спортс България", а на Пампорово - на Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „Пампорово" ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за движение, а паркингът пред Студенец ще се използва и за маневриране на автобусите.

Общественият транспорт от Пампорово ще тръгва от три точки:  паркинга на Студенец;  от хотел „Мургавец" и от хотел „Снежанка". Автобусите от Чепеларе до Роженските поляни ще тръгват от местната автогара, а за тези от Смолян началната спирка ще е кв. Устово. Движението на автомобили от Смолян към Рожен ще е по маршрут Устово - с. Соколовци - с. Момчиловци - хотел КООП Рожен.

В дните на събора движението на моторни превозни средства по главния път от с. Проглед и бензиностанция "Петрол"  към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен.

В този участък ще е забранено паркирането и ще е осигурено регулиране на движението, за да се избегнат тапите.
За идващите от Пловдив и Пампорово в началото на събора ще е организиран безплатен паркинг за над 3000 автомобила, като на излизане автомобилите ще преминават по горски път, излизащ на разклона Проглед - Пампорово.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. Устово - с. Соколовци - с. Момчиловци - хотел КООП Рожен, откъдето ще се влиза през централния вход на лагера.

Автобусите с участници във фолклорния конкурс ще могат да паркират със съответните пропуски в едната лента на главния път над Роженските поляни, като другото платно остава свободно за движение на превозни средства, ангажирани с организацията на събора. 

От 6 ч. на 19 юли до 6 ч. на 22-ри трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин - Смолян.

За тези, които идват за Роженския събор през Стара Загора, препоръчителният маршрут е през Хасково - Кърджали - Смолян, кв. Устово - с. Соколовци - с. Момчиловци -Рожен.
Основната препоръка към всички, решили да посетят Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019",  е да ползват обществения транспорт и буферните паркинги, за да се избегнат тапите и дългото изчакване в колони по трасето.

Информация за актуалната пътна обстановка 19-21 юли ще се подава регулярно чрез БНР, интернет и мобилното приложение LIMA на АПИ, напомнят организаторите на събора.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

11.07.2019 | 09:41

Събор на чалгата и кича.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?